Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom, spája bohatú chuť tekvice s exotickou sladkosťou kokosu. Polievka je príjemne hladká a výrazne korenistá, vytvára zaujímavú harmóniu medzi tradičnými a exotickými prvkami.
Obsah receptu
Táto krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom je nielen lahodná, ale aj bohatá na živiny. Tekvica je bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý podporuje zrak a imunitný systém. Kokosové mlieko pridáva do polievky krémovú konzistenciu a jemnú sladkosť, zároveň obsahuje zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Kombinácia korenín pridáva do jedla aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Recept je flexibilný a môže byť prispôsobený podľa osobných preferencií. Koriander, nasekané orechy, smotana alebo čerstvá bylinka môžu byť použité ako ozdoba pri podávaní. Polievku je možné servírovať s čerstvým chlebom, plackami alebo grilovanými sendvičmi pre úplný zážitok.
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú kombináciu tradičných a exotických prvkov v jedle, s bohatou arómou a lahodnou konzistenciou. Je vhodná ako predjedlo alebo hlavné jedlo, najmä v chladnejších mesiacoch, keď hreje a poteší svojím jedinečným zladením chute.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na krémovú tekvicovú polievku s kokosovým mliekom
- tekvica hokkaido
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 ČL kari prášku
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletej červenej papriky (alebo podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie
- Olej
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy krémovej tekvicovej polievky s kokosovým mliekom
Dusenie
Na veľkej panvici zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a duste asi 5 minút, kým nezmäkne a nebude sklovitá. Potom pridajte nasekaný cesnak a duste ešte ďalšie 1-2 minúty, kým sa nezačne vôňa cesnaku uvoľňovať. Do cibule a cesnaku pridajte nakrájanú tekvicu a koreniny – kari, kurkumu a mletú červenú papriku. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne spojili s tekvicou. Duste asi 10 minút, kým tekvica nezačne mierne mäknúť.
Varenie
Prilejte zeleninový vývar a nechajte polievku variť ďalších 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne.
Mixovanie
Odstavte polievku z plameňa a nechajte ju niekoľko minút vychladnúť. Tyčovým mixérom rozmixujte polievku do hladka.
Dochutenie
Vráťte polievku na sporák a prilejte kokosové mlieko. Nechajte ju zohriať, ale nie vrieť. Ochutnajte a prípadne pridajte viac soli, korenia alebo kokosového mlieka podľa chuti.
Servírovanie
Servírujte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať s chlebom alebo plackami.
Videorecept na krémovú tekvicovú polievku s kokosovým mliekom
Najčastejšie otázky o krémovej tekvicovej polievke s kokosovým mliekom
Ako dlho vydrží táto polievka v chladničke?
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom môže byť skladovaná v chladničke v dobre uzavretej nádobe približne 3-4 dni.
Dá sa táto polievka zamraziť?
Áno, môžete ju zamraziť. Odporúčame ju najprv nechať úplne vychladnúť, preložiť do vhodných mrazuvzdorných nádob a zamraziť. Pred podávaním ju rozmrazte v chladničke a potom zohrejte.
Akú tekvicu môžem použiť?
Na tento recept môžete použiť rôzne druhy tekvice, ako napríklad hokkaido alebo butternut. Závisí to od vašich preferencií a dostupnosti.
Môžem pridať iné koreniny podľa svojich preferencií?
Samozrejme, recept je flexibilný. Ak máte radi iné koreniny, môžete pridať napríklad rozmarín, tymian alebo iné bylinky, ktoré máte radi.
Mohol(a) by som pridať mäso alebo iné prísady?
Samozrejme, recept môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Ak chcete, môžete pridať napríklad kuracie mäso, krevety alebo iné prísady.