Preskočiť na obsah

Tekvicovo-špenátové lasagne

    Talianske tekvicovo-špenátové lasagne - originálny recept

    Tieto pečené tekvicovo-špenátové lasagne sú naozaj fantastické. Ochutnajte výbornú vegetariánsku klasiku.

    Ingrediencie

    • 750 g maslovej tekvice  
    • 2 PL olivového oleja 
    • 500 g listov špenátu 
    • 1 PL masla plus extra na vymastenie 
    • muškátový oriešok 
    • 6 plátkov čerstvých lasagní 
    • 100 g parmezánu 

    Na paradajkovú omáčku 

    • 1 cibuľa 
    • 1 PL olivového oleja 
    • 1 stonka zeleru 
    • 2 strúčiky cesnaku  
    • 400 g plechovky lúpaných paradajok 
    • 2 PL trstinového cukru 

    Na bešamelovú omáčku 

    • 500 ml plnotučného mlieka 
    • 6 zrniek čierneho korenia 
    • ½ cibule 
    • 1 bobkový list 
    • 50 g hladkej múky 
    • 50 g masla 

    Postup

    1. Rozohrejeme si rúru na 200 °C. Tekvicu ošúpeme, rozpolíme, zbavíme semienok a nakrájame na plátky cca 1 cm. Nakrájané kúsky tekvice dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme cca 40 minút, kým nezmäkne a na okrajoch mierne nezuhoľnatie. 
    2. Medzitým si na panvici podusíme na oleji cibuľu do sklovita na miernom ohni. Potom pridáme na kocky pokrájaný zeler a prelisovaný cesnak a restujeme ešte 1 minútu. Pridáme lúpané paradajky s cukrom a za občasného miešania dusíme 30 minút odokryté. Malo by nám zostať hustejšie pyré. Podľa chuti osolíme a okoreníme.  
    3. Špenát zalejeme vriacou vodou, necháme cca 1 minútu, vodu vyžmýkame, nakrájame ho na drobno a vložíme na panvicu s roztopeným maslom. Poriadne premiešame s maslom, osolíme, okoreníme a bohato postrúhame muškátový oriešok.  
    4. Na bešamelovú omáčku si mlieko privedieme do varu na panvici s korením, cibuľou a bobkovým listom. Necháme 5 minút vylúhovať a potom mlieko precedíme do inej panvice. Pridáme múku a maslo, potom jemne zahrejeme a šľaháme, kým nám nevznikne hladká hustá omáčka. 
    5. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Maslom vymastíme veľkú zapekaciu misu alebo pekáč s objemom približne 1,4 litra. Na dno dáme vrstvu tekvice a potom vrstvu paradajkovej omáčky. Na to položíme pláty lasagní a v prípade potreby ich narežeme, aby sa neprekrývali. Teraz pridáme vrstvu bešamelu a posypeme špenátom a polovicou syra. Navrch dáme ďalšie pláty lasagní, tekvicu, paradajkovú omáčku, viac lasagní a poslednú vrstvu bešamelovej omáčky. Vrch posypeme zvyšným syrom. Pečieme 40 minút, alebo kým nie sú lasagne zlatisté a nezačnú jemne bublať. 
    Ďalšie inšpirácie