Preskočiť na obsah

Talianske tekvicovo-špenátové lasagne, originálny recept

Talianske tekvicovo-špenátové lasagne - originálny recept

Tieto pečené tekvicovo-špenátové lasagne sú naozaj fantastické. Ochutnajte výbornú vegetariánsku klasiku.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na tekvicovo-špenátové lasagne

  • 750 g maslovej tekvice  
  • 2 PL olivového oleja 
  • 500 g listov špenátu 
  • 1 PL masla plus extra na vymastenie 
  • muškátový oriešok 
  • 6 plátkov čerstvých lasagní 
  • 100 g parmezánu 

Na paradajkovú omáčku 

  • 1 cibuľa 
  • 1 PL olivového oleja 
  • 1 stonka zeleru 
  • 2 strúčiky cesnaku  
  • 400 g plechovky lúpaných paradajok 
  • 2 PL trstinového cukru 

Na bešamelovú omáčku 

  • 500 ml plnotučného mlieka 
  • 6 zrniek čierneho korenia 
  • ½ cibule 
  • 1 bobkový list 
  • 50 g hladkej múky 
  • 50 g masla 

Postup prípravy tekvicovo-špenátových lasagní

  1. Rozohrejeme si rúru na 200 °C. Tekvicu ošúpeme, rozpolíme, zbavíme semienok a nakrájame na plátky cca 1 cm. Nakrájané kúsky tekvice dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme cca 40 minút, kým nezmäkne a na okrajoch mierne nezuhoľnatie. 
  2. Medzitým si na panvici podusíme na oleji cibuľu do sklovita na miernom ohni. Potom pridáme na kocky pokrájaný zeler a prelisovaný cesnak a restujeme ešte 1 minútu. Pridáme lúpané paradajky s cukrom a za občasného miešania dusíme 30 minút odokryté. Malo by nám zostať hustejšie pyré. Podľa chuti osolíme a okoreníme.  
  3. Špenát zalejeme vriacou vodou, necháme cca 1 minútu, vodu vyžmýkame, nakrájame ho na drobno a vložíme na panvicu s roztopeným maslom. Poriadne premiešame s maslom, osolíme, okoreníme a bohato postrúhame muškátový oriešok.  
  4. Na bešamelovú omáčku si mlieko privedieme do varu na panvici s korením, cibuľou a bobkovým listom. Necháme 5 minút vylúhovať a potom mlieko precedíme do inej panvice. Pridáme múku a maslo, potom jemne zahrejeme a šľaháme, kým nám nevznikne hladká hustá omáčka. 
  5. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Maslom vymastíme veľkú zapekaciu misu alebo pekáč s objemom približne 1,4 litra. Na dno dáme vrstvu tekvice a potom vrstvu paradajkovej omáčky. Na to položíme pláty lasagní a v prípade potreby ich narežeme, aby sa neprekrývali. Teraz pridáme vrstvu bešamelu a posypeme špenátom a polovicou syra. Navrch dáme ďalšie pláty lasagní, tekvicu, paradajkovú omáčku, viac lasagní a poslednú vrstvu bešamelovej omáčky. Vrch posypeme zvyšným syrom. Pečieme 40 minút, alebo kým nie sú lasagne zlatisté a nezačnú jemne bublať. 
REKLAMA
14x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Talianske tekvicovo-špenátové lasagne, originálny recept”

  1. Pingback: Varenie s deťmi, ako z kuchyne urobiť zábavné prázdninové ihrisko 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *