Tom Yum Goong je druh horúcej a kyslej polievky, ktorá pochádza z Thajska. Zvyčajne obsahuje krevety. základnými ingredienciami používanými na varenie tejto polievky sú citrónová tráva, lístky galangalu a limetky kaffir spolu s chilli, paradajkami, koriandrom a rybou omáčkou.
Ingrediencie
- 350 g kreviet
- 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, kuracieho vývaru alebo vody
- 1 stonka citrónovej trávy
- 3 plátky galangalového koreňa alebo zázvor
- 6 listov kafírovej limetky
- 6 malých čili papričiek
- 6 čerstvých húb
- 2 PL nam prik pao, thajská pečená chilli pasta
- 2 PL nam prik pao oleja
- 3 PL rybacej omáčky
- 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
- Listy koriandra, na ozdobu
Postup
- Ošúpeme si krevety – a zo škrupín a hláv kreviet si uvaríme krevetový vývar s 3 šálkami vody. Varíme, kým sa voda nesfarbí do mierne oranžovej farby. Pri varení pučíme hlavy s varecou, aby sa uvoľnila šťava. Varíme a necháme vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky. Po dovarení vývar scedíme a zvyšok vyhodíme.
- Zvýšime teplotu a do vývaru z kreviet pridáme nasekanú citrónovú trávu, plátky galangalového koreňa, listy kafírovej limetky, chilli papričky nasekané najemno, huby, nam prik pao a nam prik pao olej. Privedieme do varu.
- Pridáme krevety a rybiu omáčku. Nakoniec prilejeme limetkovú šťavu (ak ju pridáte príliš skoro, polievka môže zhorknúť). Varíme, kým krevety nie sú uvarené, servírujeme s lístkami koriandra.