Preskočiť na obsah

Tom Yum Goong

    Pikantná krevetová polievka - originálny recept na thajskú polievku Tom Yum Goong

    Tom Yum Goong je druh horúcej a kyslej polievky, ktorá pochádza z Thajska. Zvyčajne obsahuje krevety. základnými ingredienciami používanými na varenie tejto polievky sú citrónová tráva, lístky galangalu a limetky kaffir spolu s chilli, paradajkami, koriandrom a rybou omáčkou.

    Ingrediencie

    • 350 g kreviet  
    • 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, kuracieho vývaru alebo vody 
    • 1 stonka citrónovej trávy 
    • 3 plátky galangalového koreňa alebo zázvor 
    • 6 listov kafírovej limetky 
    • 6 malých čili papričiek 
    • 6 čerstvých húb 
    • 2 PL nam prik pao, thajská pečená chilli pasta 
    • 2 PL nam prik pao oleja 
    • 3 PL rybacej omáčky 
    • 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy 
    • Listy koriandra, na ozdobu 

    Postup

    1. Ošúpeme si krevety – a zo škrupín a hláv kreviet si uvaríme krevetový vývar s 3 šálkami vody.  Varíme, kým sa voda nesfarbí do mierne oranžovej farby. Pri varení pučíme hlavy s varecou, aby sa uvoľnila šťava. Varíme a necháme vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky. Po dovarení vývar scedíme a zvyšok vyhodíme. 
    2. Zvýšime teplotu a do vývaru z kreviet pridáme nasekanú citrónovú trávu, plátky galangalového koreňa, listy kafírovej limetky, chilli papričky nasekané najemno, huby, nam prik pao a nam prik pao olej. Privedieme do varu.  
    3. Pridáme krevety a rybiu omáčku. Nakoniec prilejeme limetkovú šťavu (ak ju pridáte príliš skoro, polievka môže zhorknúť). Varíme, kým krevety nie sú uvarené, servírujeme s lístkami koriandra.  
    Ďalšie inšpirácie