Bramboračka alebo zemiaková polievka sa pripravuje obvykle zo zemiakov a koreňovej zeleniny. Väčšinou z mrkvy , zeleru, petržlenu a pod. Jednou z najdôležitejších ingrediencií sú jedlé huby, polievka sa spravidla pripravuje z húb čerstvých i sušených na zvýraznenie chuti.
Ingrediencie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 1 štipka soľ
- 1 vetvička petržlenová vňať
- 2 lyžičky majoránky
- 2 ks mrkva
- 1 ks cibuľa
- 2 lyžice hladká múka
- 3 ks zemiaky
- 1 ks menší petržlen
- 2 lyžice sušené alebo čerstvé huby
- 1/2 ks zeler
- 1,5 l zeleninový vývar
Postup
- Zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky, zemiaky nakrájame na väčšie kocky. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme odležať,
- Do hrnca dáme rozohriať maslo a osmažíme cibuľku do sklovita. Pridáme hladkú múku a pražíme dozlatista. Zalejeme vývarom a vodou z húb, rozmiešame a privedieme do varu. Potom pridáme zemiaky, zeleninu a namočené huby. Varíme kým nebudú zemiaky a zelenina mäkká. Pred dovarením pridáme majoránku, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Pár minút povaríme a odstránime z plameňa.
- Podľa potreby dochutíme soľou, korením prípadne cesnakom.
- Podávame s pečivom.