Preskočiť na obsah

Tradičná kulajda

    Tradičná slovenská kulajda - jednoduchý recept

    Výborná česká Kulajda sa u nás udomácnila natoľko, že ju niektorý začali označovať aj za Slovenskú. Tento recept je poctou všetkým českým gazdinkám, ktoré túto chutnú polievku pripravujú desaťročia a za tie roky ju vyvinuli do podoby, v akej ju poznáme dnes.

    Ingrediencie

    • 1 hrnček sušených húb 
    • 1 hrnček kyslá smotana 
    • 4 väčšie zemiaky 
    • 1 šalotka 
    • 1 PL masla       
    • 3 lyžice hladkej múky 
    • 4 hrnčeky zeleninového vývaru           
    • ocot na dochutenie 
    • soľ 
    • celé čierne korenie 
    • bobkový list 
    • rasca     
    • kôpor (sušený alebo čerstvý) 

    Postup

    1. Huby si vopred namočíme na 15 – 30 minút do teplej vody.  
    2. Na panvici si necháme roztopiť maslo a orestujeme šalotku do sklovita. Následne pridáme vyžmýkané huby, restujeme, pridáme celé korenie, bobkový list, rascu a zalejeme vývarom, tak aby boli celé ponorené. Necháme 20 minút podusiť. 
    3. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nebudú mäkké. 
    4. Zmiešame si kyslú smotanu s múkou a trochou teplej vody, aby nevznikli hrudky. Smotanovú zmes pomaly prilejeme do variacej polievky za stáleho miešania. Povaríme ešte 5 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme vodu. Pridáme nasekaný kôpor.  
    5. Polievku odstavíme z ohňa a dochutíme soľou, octom a cukrom.  
    Ďalšie inšpirácie