Výborná česká Kulajda sa u nás udomácnila natoľko, že ju niektorý začali označovať aj za Slovenskú. Tento recept je poctou všetkým českým gazdinkám, ktoré túto chutnú polievku pripravujú desaťročia a za tie roky ju vyvinuli do podoby, v akej ju poznáme dnes.
Ingrediencie
- 1 hrnček sušených húb
- 1 hrnček kyslá smotana
- 4 väčšie zemiaky
- 1 šalotka
- 1 PL masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- ocot na dochutenie
- soľ
- celé čierne korenie
- bobkový list
- rasca
- kôpor (sušený alebo čerstvý)
Postup
- Huby si vopred namočíme na 15 – 30 minút do teplej vody.
- Na panvici si necháme roztopiť maslo a orestujeme šalotku do sklovita. Následne pridáme vyžmýkané huby, restujeme, pridáme celé korenie, bobkový list, rascu a zalejeme vývarom, tak aby boli celé ponorené. Necháme 20 minút podusiť.
- Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nebudú mäkké.
- Zmiešame si kyslú smotanu s múkou a trochou teplej vody, aby nevznikli hrudky. Smotanovú zmes pomaly prilejeme do variacej polievky za stáleho miešania. Povaríme ešte 5 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme vodu. Pridáme nasekaný kôpor.
- Polievku odstavíme z ohňa a dochutíme soľou, octom a cukrom.