Výdatné, zdravé a plné sviežich a žiarivých farieb a chutí. Tento tradičný grécky recept na zelené fazuľky Fasolakia giahni vás určite ohromí.

Ingrediencie

  • 1250 g zelenej fazule 
  • 3/4 šálky olivového oleja 
  • 1 a 1/2 cibule 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 750 g zrelých paradajok 
  • štipka cukru 
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Postup prípravy

  1. Fazuľky dôkladne opláchneme vodou, scedíme a odložíme bokom. 
  2. Polovicu olivového oleja zohrejeme vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme dosklovita. Primiešame cesnak, nakrájané paradajky, zvyšok olivového oleja a štipku cukru a privedieme k varu.  
  3. Pridáme zelené fazuľky a poriadne premiešame, aby sa zelené fazuľky obalili olivovým olejom a paradajkami. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 30 minút, kým fazuľa nezmäkne a väčšina šťavy sa neodparí. Počas varenia prípade potreby prilejeme trochu horúcej vody. 
  4. Pred koncom varenia dosolíme, dokoreníme a pridáme petržlenovú vňať. 
  5. Podávame teplé s rozdrobeným feta syrom a s olivami.