Historici tvrdia, že guláš sa zrodil vo Viedni a jeho pôvodný názov bol Székely-gulyás, ktorý sa v tomto období najmä ústnym podaním zmenil na segedínsky guláš. Ochutnajte aj vy tento fantastický pokrm, ktorý je veľmi obľúbený hlavne v maďarskej kuchyni, ale vo veľkom sa pripravuje aj na Slovensku a v Českej republike.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčové mäso (plecko alebo stehno) 
  • 2 hrste kyslá kapusta 
  • 2 ks cibuľa 
  • 1 PL kryštálový cukor 
  • 3 PL bravčový tuk 
  • 3 PL mletá červená paprika 
  • 3 ks bobkový list 
  • 1 ČL mletá rasca 
  • 5 ks nové korenie 
  • štipka kajenského korenia alebo čili 
  • 2 PL hladká múka 
  • 100 ml vody 
  • 300-500 ml smotany na šľahanie 
  • Soľ 
  • mleté ​​korenie 

Postup prípravy

  1. Do hrnca dáme rozohriať bravčovú masť,  pridáme cibuľu, bobkové listy, nové korenie a smažíme niekoľko minút. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, dochutíme soľou, korením a pridáme mletú rascu. Smažíme 10 minút, potom pridáme čili papričku a červenú papriku. Premiešame, potom zalejeme trochou vývaru a začneme dusiť. Podľa potreby dolievame vývar. 
  2. Potom zalejeme dostatočným množstvom vývaru a vody, aby bola zmes zakrytá a všetko varíme do mäkka. Pridáme kapustu ( ak nechcete príliš kyslý segedín, pred vložením do hrnca opláchneme) a cukor. Premiešame, ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Zahustíme múkou. 
  3. Podávame s knedľou a kyslou smotanou.