Parkin Cake je tradičný anglický zázvorový koláč, ktorý sa už stáročia pečie v regióne Yorkshire, najmä na Bonfire Night, kedy Briti oslavujú 5. november. Tento hustý, korenistý koláč s hlbokou chuťou melasy a zázvoru je perfektným dezertom na chladné jesenné dni. Jeho príprava je jednoduchá a čas pečenia relatívne krátky, no najlepšiu chuť dosiahne, keď ho necháte odležať aspoň deň alebo dva. Po tomto čase sa chute krásne prepoja a Parkin Cake získa svoju charakteristickú vláčnosť a jemnosť.
Keď sa pečie, vôňa zázvoru, melasy a škorice zaplní celý dom a dodá mu útulnú atmosféru. Parkin Cake sa zvyčajne podáva ako sladké občerstvenie s čajom alebo šálkou kávy, no chutí skvelo aj ako samostatný dezert. Tento koláč vás svojou hrejivou chuťou a jemnou textúrou prenesie priamo do anglického vidieka, kde je súčasťou tradičných rodinných osláv a chladných večerov pri krbe.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky ovsených vločiek (jemne pomletých alebo jemne mletých)
- 1 šálka hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL mletého zázvoru (alebo podľa chuti)
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška (voliteľne)
- 1/2 ČL soli
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky tmavej melasy (alebo sirupu z čiernej repy)
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky zlatého sirupu (ako je treacle alebo golden syrup)
- 1 veľké vajce
- 1/2 šálky mlieka
Postup
- Predohrev a príprava: Predhrejte rúru na 150 °C. Pripravte si štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu na pečenie (približne 20×20 cm) a vymažte ju maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Suché ingrediencie: V miske zmiešajte ovsené vločky, múku, prášok do pečiva, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Uistite sa, že sú všetky ingrediencie dobre premiešané.
- Roztopenie masla a sirupov: V menšom hrnci na miernom ohni rozohrejte maslo, melasu, hnedý cukor a zlatý sirup. Miešajte, kým sa všetko nerozpustí a zmes nebude hladká. Dbajte na to, aby ste zmes neprihoreli.
- Spojenie ingrediencií: Roztopenú maslovú zmes vlejte do suchých ingrediencií a dôkladne premiešajte. V menšej miske vyšľahajte vajce s mliekom a túto zmes pridajte do cesta. Jemne premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí a nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a jemne ho uhlaďte. Pečte v predhriatej rúre približne 60–75 minút, alebo kým koláč nie je zlatohnedý a po zapichnutí špáradla vyjde čisté.
- Chladenie a odležanie: Po upečení nechajte Parkin Cake vychladnúť vo forme. Potom ho vyberte a nakrájajte na kocky. Pre najlepšiu chuť a textúru nechajte koláč odležať vo vzduchotesnej nádobe aspoň 1–2 dni pred podávaním.
Tipy
- Tradičné ingrediencie: Melasa a zlatý sirup sú kľúčovými ingredienciami, ktoré dávajú Parkin Cake jeho charakteristickú chuť a textúru. Ak nemáte zlatý sirup, môžete použiť med, aj keď chuť bude mierne odlišná.
- Variácie: Do cesta môžete pridať trochu nasekaného kandizovaného zázvoru pre extra zázvorovú chuť alebo nasekané orechy pre chrumkavú textúru.
- Skladovanie: Parkin Cake je známy tým, že sa časom zlepšuje. Skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, kde vydrží až týždeň a bude ešte jemnejší a lahodnejší.
Parkin Cake otázky a odpovede
Čo robí Parkin Cake lepším, keď sa nechá odležať?
Parkin Cake je najlepší, keď sa nechá odležať aspoň 1–2 dni, pretože chute sa počas tohto času lepšie spoja a koláč získa vlhkejšiu a jemnejšiu textúru. Melasa a zázvor v koláči majú tendenciu zintenzívniť svoju chuť, čím sa Parkin stáva ešte lahodnejším.
Môžem použiť iný sirup namiesto melasy?
Melasa je základom tradičného Parkin Cake, pretože mu dodáva jeho typickú chuť a tmavú farbu. Ak ju nemáte, môžete skúsiť tmavý kukuričný sirup alebo med, ale výsledná chuť bude mierne odlišná. Zlatý sirup (golden syrup) je skvelý doplnok k melase, ale nie je vhodný ako úplná náhrada.
Je potrebné použiť ovsené vločky?
Áno, ovsené vločky sú tradičnou súčasťou receptu a dodávajú koláču textúru a vláčnosť. Môžete použiť jemne mleté vločky, ktoré koláč zjemnia, alebo hrubšie, ak máte radi výraznejšiu textúru.
Ako dlho vydrží Parkin Cake čerstvý?
Parkin Cake môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až týždeň. V skutočnosti sa jeho chuť časom zlepšuje, pretože koláč sa stáva ešte jemnejším a vlhkejším.
Môžem pridať čerstvý zázvor na zvýraznenie chuti?
Áno, môžete pridať jemne nastrúhaný čerstvý zázvor na zvýraznenie zázvorovej chuti. Stačí pridať asi jednu čajovú lyžičku do cesta. Kombinácia čerstvého a mletého zázvoru dodá koláču viac hĺbky a intenzity.
Čo môžem podávať k Parkin Cake?
Parkin Cake chutí skvele samotný, ale môžete ho podávať s maslom, medom alebo dokonca so šľahačkou. Je vynikajúci s teplým čajom alebo kávou, čo z neho robí skvelý dezert alebo sladké popoludňajšie občerstvenie.