Palacinky majú tú zvláštnu schopnosť vyvolať úsmev na tváriach ľudí, ktorí si ich vychutnávajú. Nie sú len jedlom, ale aj spôsobom, ako spojiť rodinu pri spoločnom stole, alebo akýmsi rituálom, ktorý nás vráti späť k spomienkam z detstva. Univerzálna obľúbenosť palaciniek prechádza hranice kultúr a gastronomických tradícií, čím sa stávajú nielen chutným pokrmom, ale aj symbolom spoločenstva a inovácie.
Jednoduchosť prípravy a nekonečná variabilita vytvárajú priestor pre kulinárske experimenty a kreativitu. Či už sa rozhodnete pre tradičnú sladkú verziu s javorovým sirupom, alebo skúsite niečo odvážnejšie, ako palacinky s čerstvými bylinkami a syrom, možnosti sú takmer nekonečné.
V tomto článku sa vydáme na cestu objavovania desiatich jedinečných spôsobov, ako pripraviť palacinky, ktoré ponúkajú niečo pre každého a možno objavíme aj najlepší recept na palacinky. Od klasických receptov, ktoré nám pripomenú chuť domova, cez zdravé a výživné možnosti až po exotické a sofistikované verzie, ktoré vás môžu inšpirovať k novým kulinárskym dobrodružstvám. Víta vás svet palaciniek, kde kreativita nemá hranice, a každá panvica je plátnom pre vašu kulinársku imagináciu. Bez ohľadu na vaše kulinárske skúsenosti alebo preferencie, palacinky ponúkajú niečo úžasné pre každého, a tento článok je váš sprievodca po svete nekonečných chutí a možností.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]1. Banánové palacinky
Robia sa z banánov, vajec a múky. Sú skvelé nielen na raňajky ale aj na zdravé maškrtenie. Dokonale vyniknú s javorovým sirupom a čerstvým ovocím.
Potrebujeme
- 2 zrelé banány
- 4 vajcia
- 1/2 šálky hladkej múky (môžete použiť aj celozrnnú alebo ovsenú)
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva (nemusí byť, len ak chcete trochu nadýchanosti)
- 1/4 lyžičky soli
- Maslo alebo kokosový olej na pečenie
- Javorový sirup, med, ovocie alebo iné obľúbené posypky na servírovanie
Príprava
- Banány rozpučte vidličkou na kašu. Pridajte vajcia a poriadne premiešajte. Prisypte múku, prášok do pečiva, soľ a zamiešajte. Malo by vám vzniknúť jednoliate cesto. Na panvicu dajte trochu masla alebo kokosového oleja a zohrejte na strednom stupni.
- Keď je panvica dostatočne horúca, naberte cesto a vylejte ho na panvicu. Keď začnú vznikať bublinky na vrchu palacinky a okraje sa začnú zapekať, obráťte palacinku a dopečte ju aj z druhej strany.
- Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Banánové palacinky podávajte horúce s javorovým sirupom, medom, ovocím alebo opraženými orechmi.
2. Čokoládové palacinky
Pridajte do cesta kakao s cukrom a dostanete delikátne čokoládové palacinky. Podávajte s čerstvými malinami alebo domácou čokoládovou polevou.
Potrebujeme
- 1 šálka hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice roztopeného masla
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- Čokoládový sirup, čerstvé ovocie alebo šľahačka na podávanie
Príprava
- V miske zmiešajte múku, kakao, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej miske premiešajte mlieko, vajce, roztopené maslo a vanilkový extrakt. Pomaly pridávajte suché zložky k mliečnej zmesi a miešajte, až kým sa všetky suroviny nespoja.
- Panvicu predhrejte na stredne vysokú teplotu a potrite ju maslom alebo olejom. Keď je panvica dostatočne horúca, naberte cesto a vylejte ho na panvicu.
- Pečte 2-3 minúty na každej strane, kým palacinka nie je zlatohnedá.
- Čokoládové palacinky podávajte horúce, poliate čokoládovým sirupom a posypte čerstvým ovocím alebo šľahačkou podľa chuti.
3. Slané palacinky
Pridajte do cesta trochu soli a vytvorte základ pre slané palacinky. Môžete ich naplniť grilovanou zeleninou, syrom alebo šunkou.
Potrebujeme
- 1 šálka hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 1 1/4 šálky mlieka
- 2 lyžice roztopeného masla
- Maslo na vymastenie panvice
- Vybraná plnka (napríklad syr, šunka, zelenina, kuracie mäso, atď.)
Príprava
- Do veľkej misky pridajte múku, soľ a premiešajte. V druhej miske vyšľahajte vajcia, pridajte mlieko a roztopené maslo. Poriadne premiešajte. Vytvorte v múke jamku a pomaly do nej nalejte mliečnu zmes. Miešajte, kým nebude cesto hladké a nechajte ho asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť. Predhrejte nelepivú panvicu na strednej teplote a vymažte ju maslom. Naberte približne 1/4 šálky cesta a vylejte ho do panvice, otáčajte panvicu tak, aby sa cesto rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečte palacinku 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ju opatrne preklopte a opečte aj z druhej strany.
- Vyberte palacinku z panvice a opakujte proces so všetkým cestom. Keď sú všetky palacinky hotové, môžete začať s prípravou plnky. Naplniť môžete čímkoľvek, čo máte radi – syrom, šunkou, zeleninou, kuracím mäsom, atď. Jednoducho si na jednej strane palacinky rozložte plnku, zabaľte ju a podávajte.
4. Ovsené palacinky
Nahraďte bežnú múku ovsenou a pridajte jogurt alebo mlieko na zvláčnenie cesta. Tieto palacinky sú výborné s medom alebo orechovým maslom.
Potrebujeme
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 2 vajcia
- 1 lyžička medu alebo iného sladidla
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Olej na vymastenie panvice
Príprava
- Do mixéra pridajte ovsené vločky a mlieko. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, aby vločky nasali mlieko.
- Pridajte do mixéra vajcia, med, vanilkový extrakt a štipku soli. Zmixujte do hladka.
- Zohrejte panvicu na stredne vysokej teplote a vymažte ju olejom. Naberte približne 1/4 šálky cesta a vylejte ho do panvice, pričom otáčajte panvicou tak, aby sa cesto rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečte palacinku asi 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ju opatrne preklopte a opečte aj z druhej strany.
- Vyberte palacinku z panvice a opakujte proces so zvyšným cestom cestom.
5. Palacinky s jablkami a škoricou
Pridajte do cesta nastrúhané jablko a škoricu a vychutnajte si chuťovú harmóniu. Sú skvelé s javorovým sirupom, gréckym jogurtom alebo posypané orechmi.
Potrebujeme
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1 lyžička cukru
- Štipka soli
- 2 stredne veľké jablká
- 1 lyžička škorice
- Olej na vymastenie panvice
Príprava
- Do misky pridajte múku, vajcia, mlieko, cukor a soľ. Rozmixujte všetko do hladka.
- Nastrúhajte jablká a pridajte ich do cesta spolu so škoricou. Dobré premiešajte.
- Zohrejte panvicu na stredne vysokej teplote a vymažte ju olejom. Naberte približne 1/4 šálky cesta a vylejte ho do panvice, pričom otáčajte panvicou tak, aby sa cesto rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečte palacinku asi 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ju opatrne preklopte a opečte aj z druhej strany.
- Takto pokračujte, kým nemáte všetky palacinky upečené.
6. Matcha palacinky
Pridajte lyžičku prášku zeleného čaju matcha do cesta a vychutnajte si jedinečnú chuť a výhody tohto superpotravinového nápoja. Matcha palacinky sú vynikajúce s javorovým sirupom, gréckym jogurtom alebo čerstvým ovocím. Tiež môžete pridať trochu medu alebo posypať práškovým cukrom.
Potrebujeme
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 2 až 3 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 – 1 a 1/2 lyžičky kvalitného prášku Matcha
- 2 vajcia
- 1 šálka mlieka
- 2 lyžice roztopeného masla (plus extra na vymastenie panvice)
Príprava
- V jednej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva, soľ, cukor, matcha prášok).
- V druhej miske poriadne premiešajte mlieko, roztopené maslo a vajcia.
- Potom zmes mlieka pridajte k suchej zmesi a dobre premiešajte, kým sa všetky suroviny nespoja. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu viac mlieka.
- Zohrejte panvicu na stredne vysokej teplote a vymažte ju trochou masla. Naberte približne 1/4 šálky cesta a vylejte ho do panvice, otáčajte panvicu tak, aby sa cesto rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečte palacinku asi 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ju opatrne preklopte a opečte aj z druhej strany.
- Takto pokračujte, kým nemáte všetky palacinky upečené.
7. Palacinky s ricottou a citrónom
Pridajte do cesta ricottu a citrónovú kôru a vytvorte jemné a vláčne palacinky s jemným tónom citróna. Tieto palacinky sú skvelé s čerstvým ovocím, s medom alebo posypané práškovým cukrom.
Potrebujeme
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 lyžica cukru
- 2 vajcia
- 1 šálka mlieka
- 2 lyžice roztopeného masla (plus extra na vymastenie panvice)
- 1/2 šálky ricotty
- Šťava a nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
Príprava
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva, soľ, cukor).
- V menšej miske premiešajte mlieko, roztopené maslo, vajcia, ricottu, citrónovú šťavu a kôru. Túto zmes pridajte k suchej zmesi a dobre premiešajte, kým sa všetky suroviny nespoja. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu viac mlieka.
- Zohrejte panvicu na stredne vysokej teplote a vymažte ju trochou masla. Naberte približne 1/4 šálky cesta a vylejte ho do panvice, pričom otáčajte panvicou tak, aby sa cesto rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečte palacinku asi 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ju opatrne preklopte a opečte aj z druhej strany.
8. Kváskové palacinky
Ak máte doma kvások, vyskúšajte palacinky s kváskom. Majú jedinečnú chuť a skvelú konzistenciu. Tieto palacinky sú chrumkavé na okrajoch a jemne kyslé, čo im dodáva jedinečnú chuť. Skvelé sú napríklad s javorovým sirupom, čerstvým ovocím alebo domácim džemom.
Potrebujeme
- 1 polievková lyžica materského kvásku
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g roztopeného masla alebo kokosového oleja
- 1 lyžička cukru (prípadne medu)
- Štipka soli
- 200 g hladkej múky
- Maslo na mazanie panvice
Príprava
- Do veľkej misky vložíme lyžicu materského kvásku a pridáme mlieko. Premiešame.
- Pridáme vajcia, roztopené maslo, cukor a soľ. Zmes premiešame, kým nebude hladká.
- Postupne pridávame múku a miešame, kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Cesto pokryjeme uterákom a necháme odpočívať v chladničke asi 12 hodín.
- Na stredne silnom ohni zohrejeme panvicu a jemne ju vymažeme maslom.
- Naberieme malé množstvo cesta (podľa veľkosti vašej panvice) a vylejeme do horúcej panvice. Rozotrieme tak, aby sme pokryli dno.
- Palacinku pečieme 1-2 minúty, kým nespevní a spodná strana získa zlatistú farbu. Potom palacinku otočíme a pečieme ešte 1-2 minúty na druhej strane.
- Opečenú palacinku vyberieme na tanier a postup opakujeme s ostatným cestom.
9. Cviklové palacinky
Pridajte do cesta nastrúhanú červenú repu a vytvorte palacinky s nádhernou farbou a výraznou chuťou. Skvelé sú napríklad s kyslou smotanou a pažítkou alebo s kozím syrom a medom.
Potrebujeme
- 1 malú červenú repu (asi 150 gramov)
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička cukru
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice roztopeného masla
Príprava
- Červenú repu ošúpeme a nastrúhame na jemno.
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V druhej miske premiešame mlieko, vajce a roztopené maslo. Pridáme nastrúhanú červenú repu.
- Vlažnú zmes pridáme do suchej zmesi a premiešame, aby sme dostali hladké cesto.
- Na stredne silnom ohni zohrejeme panvicu a mierne ju vymažeme maslom. Naberieme cca 1/4 šálky cesta a vylejeme ho do panvice. Otočíme panvicu, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pokrylo celé dno.
- Pečieme palacinky 2-3 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatistú farbu, potom ju opatrne otočíme a opečieme aj z druhej strany. Takto pokračujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
10. Palacinky s kurkumou a kokosom
Pridajte kurkumu a kokos do cesta a vytvorte exotické palacinky, ktoré skvele chutia s mangom a gréckym jogurtom.
Potrebujeme
- 200 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku kurkumy
- 2 vajcia
- 1 lyžicu kokosového cukru (alebo obyčajného bielého cukru)
- 400 ml kokosového mlieka
- Štipka soli
- Kokosový olej na mazanie panvice
- Nastrúhaný kokos na posypanie
Príprava
- Do misky pridáme múku, kurkumu, cukor a soľ. Premiešame.
- Pridáme vajcia a kokosové mlieko. Všetko dôkladne premiešame, kým nevznikne hladké cesto. Ak je príliš husté, pridáme trocha mlieka.
- Panvicu rozohrejeme na stredne silnom ohni a jemne ju vymažeme kokosovým olejom.
- Naberieme malé množstvo cesta a vylejeme ho do panvice. Cesto rozotrieme tak, aby sme pokryli dno panvice.
- Palacinku pečieme približne 2- 3 minúty, kým sa nespevní a spodná strana získa zlatistú farbu. Potom palacinku otočíme a pečieme ešte 2 – 3 minúty na druhej strane.
- Opečenú palacinku vyberieme na tanier a posypeme nastrúhaným kokosom. Postup opakujeme so zvyšným cestom.
Palacinky sú nekonečne variabilné a vždy lahodné. S týmito receptami budete môcť prekvapiť svoju rodinu alebo hostí a ukázať, že palacinky môžu byť omnoho viac než len tradičný dezert. Buďte kreatívni a vychutnávajte si svoje kulinárske dobrodružstvá!
[sc name=“reklama_end“ ][/sc]