Vafle sa radia medzi obľúbené pochúťky po celom svete. Ich všestrannosť im umožňuje byť vynikajúcim doplnkom nielen sladkých dezertov, ale aj slaných jedál. Pripravované vo vaflovači, tieto tenké, chrumkavé a vláčne plátky potešia každého gurmána. V tomto recepte sa pozrieme do sveta vaflov a zistíme, ako ich môžeme využiť na dosiahnutie dokonalého chuťového zážitku.
História vaflov siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kde boli prvotné podoby vafiel známe pod názvom „oblátky“. Postupne sa šírili po celom svete a každá kultúra pridávala do receptov vlastné špecifiká. Dnes máme mnoho variácií, od belgických vaflov až po lievance našich babičiek.
Sladké vafle sú lahodným potešením, ideálnym na raňajky, desiatu alebo ako dezert. V receptoch môžeme použiť širokú škálu prísad, ako napríklad vanilkový extrakt, kakao, kokosový olej či kyslú smotanu. Servírované s džemom, čokoládovým krémom, ovocím alebo šľahačkou, či nutellou sú sladké vafle naozaj neodolateľné.
Vafle nemusia byť iba sladkou pochúťkou. Slané vafle sa stávajú čoraz obľúbenejším doplnkom slaných jedál. Možnosti sú neobmedzené – môžeme ich podávať s grilovaným kuracím mäsom, avokádom, paradajkami, syrom alebo pestom. Skombinovať slané vafle s kreatívnymi náplňami je výborný spôsob, ako osviežiť bežné jedlá.
Pre tých, ktorí preferujú vegánsky alebo bezlepkový štýl stravovania, nie je tiež problémom vychutnať si výborné vafle. Namiesto vaječných bielkov sa dajú použiť alternatívy, ako napríklad múka z mandlí, kukuričná múka, banány či jablká. Vegánske vafle s ovocnými náplňami alebo cuketové vafle sú ideálnym zdravým raňajkovým riešením.
Ingrediencie na vafle
- 225 g hladkej múky
- 45 g polohrubej múky
- 1 bal prášok do pečiva
- 45 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 3 vajcia
- 270 ml mlieka
- Štipka soli
Postup prípravy vaflí
Príprava vajec
Maslo si dáme roztopiť. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov.
Šľahanie
V mise vyšľaháme mlieko, žĺtky a roztopené maslo. Do druhej misy dáme hladkú a polohrubú múku, cukor,, štipku soli a prášok do pečiva. Premiešame, postupne prisypávame k mokrým ingredienciám a zašľaháme.
Príprava cesta
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Do cesta zľahka vareškou alebo kuchynskou stierkou vmiešame sneh.
Pečenie
Vaflovač potrieme olejom a dáme rovnomerne cesto. Pečieme do zlatista.
Podávanie
Podávame podľa chuti s nutellou, bielym jogurtom, ovocím alebo s javorovým sirupom.
Videorecept na vafle
[sc name=“reklama_4″ ][/sc]Najčastejšie otázky o vafliach
Čo sú to vafle?
Vafle sú oblátkovité plátky pečiva s charakteristickým krupicovým vzorom. Sú chrumkavé na okrajoch a mäkké vo vnútri.
Ako sa vafle pripravujú?
Vafle sa pripravujú vo vaflovači, kde sa vaflové cesto naleje na horúcu platňu a pečie sa do zlatista.
Môžem použiť vafle aj na slané jedlá?
Áno, vafle sú vynikajúcim doplnkom aj pre slané jedlá, ktoré môžete servírovať s rôznymi náplňami.
Čo je ideálnym doplnkom k vafliam?
Ku vafliam sa skvele hodia hodia napríklad ovocný džem, čokoláda, šľahačka, ovocie alebo nutella.
Môžem si vafle pripraviť vopred a zohriať si ich neskôr?
Áno, pripravené vafle môžete skladovať v chladničke a potom ich zohriať v rúre alebo mikrovlnke.