Zahájte sezónu sviatočného pečenia s týmito jednoduchými, mäkkými a jemnými sušienkami z vaječného likéru, ktoré sú skvelým kandidátom na najlepšie tohtoročné sušienky.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na vaječné sušienky
Cesto na sušienky
- 185 g masla izbovej teploty
- 200 g bieleho cukru
- 60 g hnedého cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- 1/4 ČL mletej škorice
- Štipka soli
- 120 ml vaječného likéru
- 2 veľké žĺtky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL rumu
- 280 g hladkej múky
Na polevu
- 115 g práškového cukru
- 2 PL vaječného likéru
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL rumu
Postup prípravy vaječných sušienok
- Do misky si dáme maslo, biely cukor, hnedý cukor, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu, soľ a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Potom zvýšime rýchlosť mixéra a šľaháme ďalšie cca 2 minúty, kým nebude maslo krémové.
- V druhej mise si zmiešame vaječný likér, žĺtky, vanilku a rum. Túto zmes postupne nalievame do maslovej zmesi za stáleho šľahania na nízkej rýchlosti. Zoškriabeme zo stien misy a šľaháme ďalej, kým sa všetka tekutina nezapracuje.
- Nakoniec prisypávame múku a šľaháme na najnižšej rýchlosti. Keď sa väčšina múky zapracuje, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým nezostane žiadna suchá múka. Počas šľahania raz alebo dvakrát zoškriabeme steny misky, aby sa zapracovali všetky ingrediencie.
- Cesto vyvaľkáme v potravinovej fólii na hrúbku 2,5 cm a dáme do chladničky na dve hodiny, ideálne na celú noc.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C, dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Keď je cesto vychladené, tvarujeme asi 2,5 cm guličky a ukladáme ich na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Takto spracujeme všetko cesto.
- Pečieme 11 až 13 minút, alebo kým spodky nezačnú byť zlatisté. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť na plechu, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Do misky si dáme preosiaty práškový cukor, vaječný koňak, vanilkový extrakt a rum a poriadne premiešame. Vychladnuté sušienky pokvapkáme polevou pomocou čajovej lyžičky a ozdobíme čerstvým strúhaným muškátovým orieškom alebo inou ozdobou. Podávame s pohárom mlieka.