Preskočiť na obsah

Pravý vaječný koňak, výborný vianočný recept

Pravý vaječný koňak - výborný vianočný recept

Recept na domáci vaječný likér je veľmi jednoduchý a rýchly. Stačí vám len zopár ingrediencií ako je smotana, cukor, vajcia a korenie. Vaječný koňak tiež môžete pripraviť bez alkoholu pre deti.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na vaječný koňak

  • 6 veľkých vaječných žĺtkov 
  • 150 g cukru 
  • 500 ml mlieka 
  • 2 celé klinčeky 
  • Štipka škorice 
  • 250 ml smotany na šľahanie 
  • 1 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška 
  • 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu 
  • 2 PL bourbonu  
  • 2 PL rumu  

Postup prípravy vaječného koňaku

  1. V mise si vyšľaháme vaječné žĺtky, kým nebudú bledšie.  Potom postupne zašľahávame cukor, kým nám nevznikne nadýchaná zmes.  
  2. V hrnčeku si zmiešame mlieko, klinčeky a škoricu. Pomaly zahrievame na strednom ohni, kým nebude zmes horúca. Nesmie vrieť. Polovicu horúcej mliečnej zmesi nalievame do žĺtkov za stáleho šľahania. Zmes vrátime späť do hrnca a varíme na strednej teplote za stáleho miešania vareškou, kým zmes nezačne mierne hustnúť. Zmes nesmie vrieť, inak by sa zrazila.  
  3. Odstránime z ohňa a primiešame smotanu. Potom prelejeme cez sitko a necháme asi jednu hodinu chladnúť. Potom primiešame vanilkový extrakt, muškátový oriešok, bourbon a rum. Necháme odstáť a podávame.  
REKLAMA
13x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *