Preskočiť na obsah

Vajíčkový šalát s cottage cheese. Zdravšia alternatíva ku klasickému šalátu

...

Vajíčkový šalát je klasika, ktorá sa často objavuje na stoloch počas raňajok, desiaty alebo ako ľahký obed. Je obľúbený pre svoju jednoduchosť a všestrannosť, no mnohí ho poznajú hlavne vo verzii s majonézou. Ak však hľadáte zdravšiu alternatívu bez kompromisov v chuti a krémovosti, máme pre vás skvelý tip: vyskúšajte vajíčkový šalát s cottage cheese.

Cottage cheese, ktorý je známy svojím nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom bielkovín, je vynikajúcou náhradou majonézy. Okrem toho má jemne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí k vajíčkam a dodáva šalátu ľahkú, ale pritom bohatú textúru. Táto verzia vajíčkového šalátu je nielen chutná, ale aj výživná, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí sa snažia dodržiavať zdravší životný štýl.

Príprava tohto šalátu je mimoriadne jednoduchá a rýchla. Stačí len pár základných ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne už doma, a za pár minút máte na stole chutné jedlo. Cottage cheese vám zároveň ponúka možnosť experimentovať – či už pridáte trochu dijonskej horčice pre pikantný nádych, alebo sa rozhodnete pre avokádo na zvýšenie krémovosti, tento recept je dostatočne flexibilný, aby vyhovoval vašim chuťovým preferenciám.

Vajíčkový šalát s cottage cheese je ideálny na rôzne príležitosti – môžete ho podávať ako ľahký obed s celozrnným chlebom, na krekroch ako elegantné predjedlo pre hostí, alebo ho môžete servírovať ako zdravú desiatu pre deti. Navyše, vďaka jeho všestrannosti si môžete byť istí, že nikdy neomrzí, a vždy si nájde svoje miesto vo vašom jedálničku.

Pripravte sa na to, že si tento vajíčkový šalát zamilujete nielen pre jeho vynikajúcu chuť, ale aj pre jeho jednoduchú prípravu a zdravotné benefity. Je to recept, ktorý môžete prispôsobiť presne podľa svojich chutí, a zároveň vám ponúka skvelú možnosť, ako vylepšiť svoj jedálniček o niečo nové a zdravšie.

Vajíčkový šalát s cottage cheese

Ingrediencie

  • 4 veľké vajcia
  • ½ šálky cottage cheese
  • 2- 3 varené zemiaky
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice (voliteľné)
  • 1/4 avokáda (voliteľné, na pridanú krémovosť)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
  • 1/4 čajovej lyžičky kari korenia alebo trochu srirachy na pridanú chuť (voliteľné)
  • Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať, pažítka alebo kôpor) na ozdobu

Postup

  1. Varenie vajec a zemiakov: Vajcia vložte do hrnca a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Priveďte vodu k varu, potom znížte teplotu a varte vajcia na miernom ohni približne 9 až 12 minút, v závislosti od toho, aké tuhé vajcia preferujete. Po uvarení vajcia preložte do misky s ľadovou vodou alebo ich opláchnite pod studenou tečúcou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Nechajte vychladnúť. Do druhého hrnca dajte celé zemiaky a zalejte vodou. Varte, kým nebudú úplne mäkké. Nechajte vychladnúť.
  2. Príprava šalátu: Vychladnuté vajcia ošúpte a nakrájajte na malé kúsky alebo ich hrubo posekajte podľa preferencie. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. V strednej miske zmiešajte vajcia a zemiaky s cottage cheese. Ak chcete dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu, môžete pridať aj avokádo a rozmačkať ho spolu s vajcami a cottage cheese. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte dijonskú horčicu a citrónovú šťavu. Kari korenie alebo srirachu môžete pridať podľa chuti, aby ste šalátu dodali korenistý nádych. Šalát dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
  3. Servírovanie: Vajíčkový šalát môžete podávať okamžite alebo ho nechajte chvíľu postáť v chladničke, aby sa chute prepojili. Na záver môžete šalát ozdobiť čerstvými bylinkami podľa vášho výberu.

Vajíčkový šalát s cottage cheese otázky a odpovede

Prečo by som mal/a použiť cottage cheese namiesto majonézy?

Cottage cheese je zdravšia alternatíva k majonéze, pretože má nižší obsah tuku a vyšší obsah bielkovín. Navyše má jemne kyslastú chuť, ktorá dodáva šalátu osviežujúci nádych, a menej kalórií, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sa snažia stravovať zdravšie.

Bude vajíčkový šalát s cottage cheese rovnako krémový ako ten s majonézou?

Áno, vajíčkový šalát s cottage cheese môže byť rovnako krémový, najmä ak pridáte viac cottage cheese alebo ďalšie ingrediencie, ako napríklad avokádo, ktoré zvýši jeho krémovosť. Cottage cheese má príjemnú textúru, ktorá sa dobre spája s vajíčkami.

Ako môžem upraviť chuť šalátu, ak je príliš slaný?

Cottage cheese je prirodzene slanší ako majonéza, takže ak sa vám zdá šalát príliš slaný, môžete pridať trochu gréckeho jogurtu alebo nízkotučného tvarohu, ktoré chuť zjemnia. Prípadne môžete znížiť množstvo pridanej soli v recepte.

Môžem do šalátu pridať ďalšie ingrediencie?

Určite áno! Vajíčkový šalát s cottage cheese je veľmi všestranný. Môžete pridať napríklad nakrájané čerstvé bylinky, ako pažítku alebo petržlen, trošku dijonskej horčice pre pikantnosť, alebo dokonca jemne nasekanú zeleninu, ako je cibuľa, zeler alebo paprika, pre väčšiu textúru a chuť.

Ako dlho môžem tento šalát skladovať v chladničke?

Vajíčkový šalát s cottage cheese môžete bezpečne skladovať v chladničke až 3 dni. Uistite sa, že je uložený vo vzduchotesnej nádobe, aby zostal čerstvý a chutný.

Môžem tento šalát pripraviť vopred?

Áno, vajíčkový šalát s cottage cheese je ideálny na prípravu vopred. Môžete ho pripraviť večer predtým a skladovať v chladničke. Takto bude mať čas, aby sa chute prepojili, čo môže šalát ešte viac zjemniť.

Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty