Preskočiť na obsah

Varená kukurica: Ako dlho ju variť, aby bola dokonalá?

    Varená kukurica: Ako dlho ju variť, aby bola dokonalá?

    Varená kukurica je obľúbeným a jednoduchým pokrmom, ktorý si vychutnávajú ľudia po celom svete. Je skvelou prílohou k mnohým jedlám, no môže byť aj samostatným pokrmom s trochou masla a soli. Hoci sa varenie kukurice môže zdať ako jednoduchý proces, existuje niekoľko tipov a trikov, ako dosiahnuť dokonale uvarenú kukuricu, ktorá je šťavnatá a plná chuti.

    Prvým krokom k dokonalej varenej kukurici je výber správnej kukurice. Hľadajte čerstvé klasy s pevnými, plnými zrnkami, ktoré sú pevne uchytené na klásku. Šupky by mali byť zelené a vlhké, nie suché a hnedé. ,,Fúzy“ kukurice by mali byť zlatisté a vlhké.

    Pred varením odstráňte šupky a ,,fúzy“. Opláchnite kukuricu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili zvyšky fúzikov a nečistoty.

    Ako dlho variť kukuricu?

    Čas varenia kukurice sa môže líšiť v závislosti od preferencií a metódy varenia. Tu sú najbežnejšie spôsoby varenia kukurice a ich optimálne časy:

    1. Varenie vo vode:
      • Priveďte veľký hrniec vody do varu. Vodu môžete osoliť, ale niektorí odporúčajú nesoliť vodu, pretože soľ môže spôsobiť, že kukurica bude tvrdšia.
      • Pridajte ošúpané kukuričné klasy do vriacej vody.
      • Varte kukuricu približne 7-10 minút. Pre mladšiu a jemnejšiu kukuricu môže stačiť 5 minút, pre staršiu kukuricu to môže trvať až 10 minút.
      • Kukuricu z vody vyberte kliešťami alebo dierkovanou naberačkou a nechajte ju krátko odkvapkať.
    2. Varenie v pare:
      • Do veľkého hrnca nalejte vodu do výšky asi 2-3 cm a priveďte ju do varu.
      • Vložte kukuričné klasy do parnej vložky alebo sita nad vriacou vodou.
      • Zakryte hrniec pokrievkou a parte kukuricu približne 10-15 minút, kým nie je mäkká a šťavnatá.
    3. Mikrovlnná rúra:
      • Každý klások zabaľte do vlhkej papierovej utierky alebo ich vložte do vrecka vhodného do mikrovlnky.
      • Zapnite mikrovlnku na vysokú teplotu na približne 4-6 minút, v závislosti od veľkosti a počtu kláskov.
      • Nechajte kukuricu v mikrovlnnej rúre odpočívať ďalšiu 1-2 minúty pred podávaním.
    4. Grilovanie:
      • Pred grilovaním môžete kukuricu predvariť vo vriacej vode približne 5 minút, aby ste skrátili čas grilovania.
      • Klasy zabaľte do alobalu alebo ich grilujte priamo na rošte.
      • Grilujte na stredne vysokom ohni približne 10-15 minút, otáčajte kukuricu každých pár minút, aby sa rovnomerne ugrilovala.

    Tipy na dochutenie

    Po uvarení môžete kukuricu dochutiť podľa vlastných preferencií. Tu sú niektoré nápady:

    • Maslo a soľ: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Potrite kukuricu maslom a posypte soľou podľa chuti.
    • Citrónová šťava a chili: Potrite kukuricu citrónovou šťavou a posypte mletým chili alebo paprikou pre pikantný nádych.
    • Parmezán a cesnak: Posypte kukuricu strúhaným parmezánom a jemne nasekaným cesnakom.
    • Bylinkové maslo: Zmiešajte maslo s čerstvými bylinkami (ako je petržlen, bazalka alebo kôpor) a potrite ním horúcu kukuricu.

    Varená kukurica otázky a odpovede

    Môžem variť kukuricu so šupkami?

    Áno, môžete variť kukuricu so šupkami. Pridajte celé klasy do vriacej vody a varte 10-15 minút. Šupky odstráňte po uvarení.

    Ako zistím, že je kukurica uvarená?

    Kukurica je uvarená, keď sú zrnká mäkké a ľahko sa prepichnú vidličkou. Zrnká by mali byť šťavnaté a sladké.

    Môžem variť mrazenú kukuricu?

    Áno, mrazenú kukuricu môžete variť rovnakým spôsobom ako čerstvú. Pridajte ju do vriacej vody a varte 5-7 minút.

    Je lepšie variť kukuricu s cukrom alebo soľou?

    Niektorí ľudia pridávajú cukor do vody, aby zvýraznili sladkosť kukurice. Soľ môže spôsobiť, že kukurica bude tvrdšia, preto ju niektorí odporúčajú pridávať až po uvarení.

    Ako skladovať varenú kukuricu?

    Varenú kukuricu môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe alebo vrecku až 3 dni. Pred podávaním ju môžete jemne zohriať.

    Ako dosiahnuť, aby bola kukurica šťavnatá?

    Aby bola kukurica šťavnatá, varte ju krátko a neprevárajte. Po uvarení ju ihneď potrite maslom alebo olejom.

    Ďalšie inšpirácie