17x hodnotené

Včelie úliky alebo aj osie hniezda sú jedným z najobľúbenejších nepečených vianočných koláčikov na Slovensku a v Českej republike. Pripravujú sa veľmi rýchlo a jednoducho a ich vnútro je naplnené lahodným rumovým krémom.

Ingrediencie

Plnka

  • 100 g masla 
  • 80 g práškového cukru 
  • Mlieko 
  • rum 
  • Vanilkový puding 
  • Celé piškóty 

Postup prípravy

  1. Do misy si dáme rozmixované piškóty, cukor, maslo, kakao, vanilkový cukor, rum a mlieko a vypracujeme kompaktné cesto.  
  2. Na plnku si najskôr uvaríme vanilkový puding a necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom a potom zašľaháme ochladnutý vanilkový puding a rum. Úliky môžeme plniť aj napríklad salkom alebo vaječným likérom, ale v tomto prípade je potrebné dať cesto aj na spodok, aby likér nerozmočil piškótu.  
  3. Formičky na úliky si môžeme vysypať práškovým cukrom, aby sa ľahšie vyklápali. Pripraveným cestom naplníme úlik, zo spodku spravíme do neho dierku na náplň napríklad koncom varešky a úlik naplníme. Na spodok dáme piškótu a úlik je hotový.