Preskočiť na obsah
...

Vedeli ste o tom, že výdatné bolonské špagety nemusia obsahovať žiadne mäso? Táto vegetariánska verzia je plná šošovice a navyše je veľmi zdravá a chutná.

Ingrediencie

  • 1 bal. špagety
  • 1 PL olivový olej 
  • 1 žltá cibuľa 
  • 1 mrkva 
  • 2 stonky zeleru 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • čerstvý tymián 
  • čerstvé oregano 
  • 500 ml vody 
  • 1 plechovka drvených paradajok 
  • 210 g šošovice 
  • Čerstvá bazalka 
  • soľ 
  • mleté ​​čierne korenie 
  • mletá červená paprika 
  • Šťava z 1/2 citróna 

Postup

  1. Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme špagety, kým nebudú al dente. Scedíme a špagety odložíme bokom. 
  2. Do veľkej panvice si dáme rozohriať olej. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme do mäkka asi 5 minút. Primiešame cesnak, tymian a oregano a restujeme ďalšiu minútu. 
  3. Potom pridáme drvené paradajky a namočenú a opláchnutú šošovicu. Prilejeme vodu, ktorou opláchneme plechovku od paradajok a nalejeme do hrnca. Dochutíme soľou, korením, červenou paprikou a čerstvou nasekanou bazalkou. Privedieme do varu, znížime teplo a varíme, kým šošovica nezmäkne (asi 1 hodinu). Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme viac vody. 
  4. Pred podávaním prilejeme citrónovú šťavu, špagety a podľa potreby soľ a korenie. Poriadne premiešame. Servírujeme posypané strúhaným parmezánom.
Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty