Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom je chutná alternatíva k tradičnej gréckej mousakai, ktorá je typicky plná mäsa. Tento recept sa sústredí na bohatstvo a pestrosť zeleniny a byliniek, pričom ponúka skutočne výživný a chutný pokrm.
Recept je flexibilný a môže byť prispôsobený podľa vašich chutí. Napríklad, môžete pridať ďalšie zeleninu, ako je paprika alebo cukina, alebo zahrnúť špeciálne prísady ako fetu alebo tofu pre extra proteín.
Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom je zdravý a výdatný pokrm, ktorý je vhodný pre vegetariánov, ale bude sa páčiť aj milovníkom mäsa. Je ideálna ako hlavné jedlo pre rodinné večere alebo návštevu. Vďaka svojej estetickej prezentácii je skvelým jedlom na servírovanie pri špeciálnych príležitostiach.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na musaku s cuketou
- 2 stredné baklažány
- Soľ
- 3 zemiaky
- 2 veľké cukety
- olivový olej
Bešamel
- ⅓ hrnčeka + 2 polievkové lyžice olivový olej
- ⅔ hrnčeka hladkej múky
- ½ ČL soli
- ¼ ČL mletého muškátového orieška
- 4 hrnčeky mlieka
- 2 vajcia
Šošovicová zmes
- 1 žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a ¼ hrnčeka varenej čiernej šošovice (cca ½ hrnčeka nevarenej)
- 400 g drvených paradajok
- ½ hrnčeka vývaru alebo vody
- 1 ČL suchého oregana
- ½ ČL muškátového orieška
- Štipka škorice
Postup prípravy musaki s cuketou
Čas prípravy: 60 minutes
Príprava rúry
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžne nakrájame baklažány. Rozložíme ich na plech a posypeme soľou. Necháme odležať 20 – 30 minút a vysušíme papierovými utierkami.
Príprava bešamelu
Pripravíme si bešamel. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote. Vmiešame múku, soľ a korenie. Keď je zmes zlatistá za stáleho miešania metličkou pridávame zohriate mlieko. Varíme za občasného miešania na strednej teplote 5 – 7 minút. Pridáme muškátový oriešok a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme.
Varenie
Odoberieme malé množstvo bešamelovej zmesi, vyšľaháme ju z vajíčkami a vrátime do panvice s bešamelom. Privedieme do varu za stáleho miešania a povaríme ešte cca 2 minúty. Odstránime z tepla a necháme vychladnúť. Bešamelová omáčka má byť krémová, hustá a hladká.
Príprava šošovicovej zmesi
Kým chladne bešamel pripravíme si šošovicovú zmes. V panvici si rozohrejeme 1 PL olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a cesnak krátko orestujeme (cca 3 až 4 minúty), pokiaľ sa nezačne uvoľňovať cesnaková vôňa. Pridáme uvarenú čiernu šošovicu, drvené paradajky a vývar.
Dochucovanie
Dochutíme štipkou soli a pridáme oregano, muškátový oriešok a malú štipku mletej škorice. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a čiastočne prikryjeme pokrievkou. Dusíme asi 15 až 20 minút.
Dusenie
Kým sa šošovica dusí, upečieme si zeleninu. Plátky ošúpaných zemiakov, cukety a baklažánu poukladáme na naolejovaný plech. Potrieme olivovým olejom a dáme piecť na 15 – 20 minút, kým nezmäknú.
Pečenie
Na dno zapekacej misy nalejeme najskôr trochu šošovicovej omáčky a rozotrieme. Na vrch navrstvíme zeleninu, zalejeme zvyškom šošovicovej omáčky a na vrch natrieme bešamelovú omáčku, ktorú poriadne uhladíme. Pečieme na strednom rošte cca 45 minút, resp. kým nebude mať vrstva bešamelu zlatohnedú farbu. Pred podávaním necháme odstáť aspoň 20 minút.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na musaku s cuketou
Najčastejšie otázky o musake s cuketou
Čo je vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom?
Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom je bezmäsý variant tradičnej gréckej mousakai, ktorá namiesto mäsa obsahuje vrstvy pečenej alebo grilovanej cukety a baklažánu. Tieto zeleninové vrstvy sú potom zapekané s paradajkovou omáčkou a bešamelom.
Aké iné zeleniny môžem použiť v tomto recepte?
Tento recept je veľmi flexibilný, takže môžete pridať ďalšie zeleniny, ako sú papriky, cukiny, alebo dokonca špenát alebo šampiňóny.
Aké bylinky sa najlepšie hodia do tohto receptu?
Oregano, bazalka, tymián a petržlen sú skvelými voľbami pre tento recept, ale môžete experimentovať aj s inými bylinkami, ktoré máte radi.
Môžem pridať syr do tejto vegetariánskej musaky?
Áno, môžete pridať rôzne druhy syra. Feta je tradičným gréckym syrom, ktorý sa dobre hodí, ale možno použiť aj mozzarellu, parmezán alebo dokonca tofu pre vegánsku variantu.
Aký druh paradajkovej omáčky by som mal použiť?
Môžete použiť buď domácu paradajkovú omáčku, alebo kúpenú v obchode. Dôležité je, aby bola omáčka bohatá na chuť a dobre sa hodila k ostatným prísadám.
Môžem vegetariánsku musaku zamraziť?
Áno, vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom sa dobre zmrazuje. Uistite sa, že je úplne vychladnutá predtým, než ju zamrazíte. Potom môžete jednotlivé porcie vybrať a ohriať, keď budete pripravený na konzumáciu.