Veľkonočná syrová hrudka je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa zvykne podávať počas Veľkonočných sviatkov. Hrudka sa vyrába z mlieka, vajec a soli, ktoré sa varia spolu a potom sa cez cedník alebo plienku nechá odkvapkať prebytočná voda. Hotová zmes sa stlačí a nechá sa vychladnúť, aby sa vytvorila hrudka. Po vychladnutí sa hrudka nakrája a môže sa podávať s medom, cukrom alebo ovocím. Hrudka má typickú syrovú chuť a konzistenciu a patrí medzi tradičné slovenské jedlá.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na syrek
- 1 l mlieka
- 10 vajec
- ½ ČL soli
- Mleté čierne korenie
Postup prípravy veľkonočnej hrudky
- Do hrnca nalejeme mlieko a pridáme vajcia. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania varíme. Zmes sa musí ,,zraziť‘‘. Za stáleho miešania varíme, aby sa nepripálila na dno hrnca.
- Medzitým si na cedník pripravíme gázu alebo bavlnenú plienku.
- Hotovú zmes nalejeme na pripravenú gázu a vytlačíme prebytočnú vodu. Zaťažíme, kým hrudka nevychladne.
- Skladujeme v chladničke najlepšie v alobale.