Preskočiť na obsah

Východniarska veľkonočná hrudka, recept na Syrek

Východniarska veľkonočná hrudka - recept na Syrek

Veľkonočná syrová hrudka je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa zvykne podávať počas Veľkonočných sviatkov. Hrudka sa vyrába z mlieka, vajec a soli, ktoré sa varia spolu a potom sa cez cedník alebo plienku nechá odkvapkať prebytočná voda. Hotová zmes sa stlačí a nechá sa vychladnúť, aby sa vytvorila hrudka. Po vychladnutí sa hrudka nakrája a môže sa podávať s medom, cukrom alebo ovocím. Hrudka má typickú syrovú chuť a konzistenciu a patrí medzi tradičné slovenské jedlá.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na syrek

  • 1 l mlieka 
  • 10 vajec 
  • ½ ČL soli 
  • Mleté čierne korenie 

Postup prípravy veľkonočnej hrudky

  1. Do hrnca nalejeme mlieko a pridáme vajcia. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania varíme. Zmes sa musí ,,zraziť‘‘. Za stáleho miešania varíme, aby sa nepripálila na dno hrnca.  
  2. Medzitým si na cedník pripravíme gázu alebo bavlnenú plienku.  
  3. Hotovú zmes nalejeme na pripravenú gázu a vytlačíme prebytočnú vodu. Zaťažíme, kým hrudka nevychladne.  
  4. Skladujeme v chladničke najlepšie v alobale.  
REKLAMA
55x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *