Veľkonočná mäsová roláda je tradičné jedlo, ktoré sa často podáva na Veľkú noc. Mäsová roláda sa obvykle vyrába z mletej mäsovej zmesi, ktorá sa mieša s rôznymi ingredienciami, ako sú korenie, vajcia, syr, cibuľa, strúhanka a bylinky. Táto zmes sa potom vyformuje do rolády a pečie sa v rúre, kým nie je vo vnútri dobre prepečená.
Mäsová roláda sa môže podávať ako hlavné jedlo s prílohou, ale tiež ako súčasť veľkonočného raňajkového stola. Roláda je tradične podávaná s horúcou omáčkou a zeleninovými prílohami. Celkovo je veľkonočná mäsová roláda tradičné a chutné jedlo, ktoré môže byť ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k tradičnej veľkonočnej šunke alebo iných sviatočných jedál.
Ingrediencie
- 1kg mleté hovädzie mäso (prípadne 500 g hovädzie a 500 g bravčové)
- 4 vajcia
- 1 ČL rastlinného oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1/2 ČL worcesterovej omáčky
- 60 g strúhanky
- 170 ml mlieka
- 1 ČL horčice
- 1 PL kečupu
- Soľ a korenie podľa chuti
Voliteľné
- 100 g baby špenát
- Plátky šunky
- Plátky tvrdého syra
Postup
- 3 vajcia vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu, odstránime z ohňa, prikryjeme a necháme 7 minút postáť vo vode. Potom uvarené vajcia preložíme do studenej vody a necháme úplne vychladnúť, asi 10 minút.
- Medzitým si pripravíme mäsovú zmes na roládu. Panvicu rozohrejeme na strednej teplote, pridáme olej a najemno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita, potom pridáme nasekaný cesnak alebo prelisovaný a restujeme ešte cca 1 – 2 minúty. Vypneme a odložíme bokom.
- V mise rozšľaháme zvyšné vajíčko. Pridáme worcesterovú omáčku, mleté hovädzie mäso, strúhanku, mlieko, horčicu, soľ, korenie a vychladnutú cibuľu s cesnakom. Zmes zamiešame rukami, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Mäsovú zmes rovnomerne rozložíme na kus alobalu. Doprostred umiestnime celé vajcia prípadne polovičky a opatrne alobal zrolujeme. Podľa chuti môžeme na mäsovú zmes rozmiesniť šunku, tvrdý syr a baby špenát (ktorý predtým zalejeme vriacou vodou). Taktiež môžeme do mäsovej zmesi nakrájať nadrobno balkánsky syr.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Vrch rolády potrime kečupom a prikryjeme alobalom. Pečieme asi 1 hodinu. Potom roládu odkryjeme a pečieme ešte 20 – 25 minút.
- Pred krájaním necháme roládu aspoň 15 minút chladnúť.