Reklama
Dezerty

Veľkonočné Hot cross buns – pravý anglický recept

Reklama

Hot cross buns sú sladké, ovocné a korenisté pečivo, ktoré sa tradične pečie na Veľký piatok a je súčasťou anglického veľkonočného obyčaju. Hot cross buns sú typické svojím krížom na vrchu, ktorý symbolizuje Ježišovu smrť a vzkriesenie, a sú plné sušeného ovocia a korenín, ako napríklad škorice a muškátového orieška. Hot cross buns sa zvyknú servírovať s maslom alebo marmeládou, ale sú tiež skvelou sladkosťou samy o sebe.

Ingrediencie

  • 75 g hrozienok
  • 180 ml teplého mlieka
  • 100 g cukru
  • 60 g masla
  • 1/2 ČL soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 430 g hladkej múky
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • štipka muškátového orieška

Na potretie 

  • 1 vajce
  • 1 ČL vody

Krížiková glazúra

  • 60 g práškového cukru
  • 12 ml mlieka

Postup prípravy

  1. Hrozienka  zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút postáť a potom scedíme.
  2. Do misky dáme trochu teplého mlieka, trocha cukru a sušené droždie. Premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 10 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Vo veľkej mise zmiešame zvyšné teplé mlieko, zvyšný cukor, maslo a soľ. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme rozšľahané vajcia a droždie. Vmiešame škoricu a muškátový oriešok. Postupne prisypávame múku a miesime, kým nevznikne hladké a mäkké cesto. Nakoniec pridáme scedené hrozienka a premiesime, kým sa nespoja s cestom.
  4. Misu si vymažeme maslom a vložíme do nej cesto. Otočíme ho namaslovenou stranou nahor, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Vykysnuté cesto dáme na múkou vysypaný plech a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Z každého cesta vytvarujeme bochníček a preložíme ich na maslom vymastený plech. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  6. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Bochníčky potrieme vyšľahaným vajcom a pečieme 15 – 17 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé. Upečené bochníčky vyberieme z rúry a necháme na plechu chladnúť.
  7. Keď sú žemle ešte teplé, zmiešame práškový cukor s mliekom. Ak je poleva príliš riedka, pridáme cukor. Vzniknutú zmes presunieme do cukrárskeho vrecka a navrch každého bochníčka spravíme krížik.

Najčastejšie otázky

Čo sú hot cross buns?

Hot cross buns sú sladké pečivo typické pre Veľkú noc, ktoré má podobu malých bochietok. Sú tradične vyrobené z kvaseného cesta, ktoré obsahuje rozinky alebo iné sušené ovocie, korenie ako škorica a muškátový oriešok a kandizovanú kôru. Na povrchu sa často ozdobujú krížikom z bielu alebo posypané práškovým cukrom.

Ako sa hot cross buns pečú?

Hot cross buns sa pečú v rúre. Po uvarení cesta sa tvarujú do bochietok a nechajú sa ďalších 20-30 minút kysnúť. Potom sa pečú asi 15-20 minút pri teplote 180-190 stupňov Celzia. Hot cross buns sa často potierajú cukrovou polevou alebo medom po upečení.

Ako sa hot cross buns konzumujú?

Hot cross buns sa bežne jedávajú ako sladké raňajky alebo dezert k Veľkej noci. Najlepšie chutia na horúco so šľahačkou alebo maslom, ale môžu sa tiež podávať so zmrzlinou alebo marmeládou.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama