Reklama
Dezerty

Veľkonočný baranček – recept z dvoch vajec

Reklama

Veľkonočný baranček je tradičným symbolom veľkonočných sviatkov. Je to pečená figúrka v tvare baránka, ktorá sa tradične podáva ako súčasť veľkonočnej slávnosti. V rôznych krajinách a kultúrach sa môžu líšiť spôsoby výroby a ozdoby baránka, ale zvyčajne sa vyrába z jednoduchého cesta a môže byť zdobený napríklad vajíčkami alebo mašľami.

V kresťanskej tradícii má baránok symbolický význam ako pamiatka na Ježiša Krista, ktorý bol obetovaný ako Baránok Boží. Preto je veľkonočný baranček aj súčasťou liturgických obradov v mnohých kostoloch a cirkevných obradoch.

Okrem tradičného pečiva sa veľkonočný baránok dnes vyrába aj z rôznych sladkostí, ako sú marcipán, čokoláda či cukrovinky. V niektorých regiónoch sa tiež tradične pečú rôzne druhy sladkého pečiva s baránkovým motívom, ako napríklad koláče alebo perníčky.

Ingrediencie

  • 180 g polohrubej múky
  • 100 g kryštálový cukor
  • 80 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Kôra z 1 citróna
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky a pod.

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Formu na barančeka poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou, strúhankou ale ideálne kvôli chuti a vôni kokosom.
  2. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom do peny ( asi 3 minúty). Potom pridáme vanilkový extrakt a jemne zašľaháme.
  3. V druhej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou. Poriadne miešame rukami. Nakoniec postupne prisypávame suché ingrediencie k žĺtkovej zmesi, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  4. Podľa chuti môžeme do cesta pridať hrozienka alebo mandľové lupienky.
  5. Pečieme 45 minút, potom znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších asi 15 min alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.
  6. Po dopečení necháme vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopíme.
  7. Môžeme dozdobiť cukrovou polevou, rozpustenou čokoládou alebo len posypať cukrom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama