Veľkonočný baranček je tradičným symbolom veľkonočných sviatkov. Je to pečená figúrka v tvare baránka, ktorá sa tradične podáva ako súčasť veľkonočnej slávnosti. V rôznych krajinách a kultúrach sa môžu líšiť spôsoby výroby a ozdoby baránka, ale zvyčajne sa vyrába z jednoduchého cesta a môže byť zdobený napríklad vajíčkami alebo mašľami.
V kresťanskej tradícii má baránok symbolický význam ako pamiatka na Ježiša Krista, ktorý bol obetovaný ako Baránok Boží. Preto je veľkonočný baranček aj súčasťou liturgických obradov v mnohých kostoloch a cirkevných obradoch.
Okrem tradičného pečiva sa veľkonočný baránok dnes vyrába aj z rôznych sladkostí, ako sú marcipán, čokoláda či cukrovinky. V niektorých regiónoch sa tiež tradične pečú rôzne druhy sladkého pečiva s baránkovým motívom, ako napríklad koláče alebo perníčky.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na veľkonočného barančeka
- 180 g polohrubej múky
- 100 g kryštálový cukor
- 80 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 2 ČL prášku do pečiva
- Kôra z 1 citróna
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky a pod.
Postup prípravy veľkonočného barančeka
- Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Formu na barančeka poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou, strúhankou ale ideálne kvôli chuti a vôni kokosom.
- Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom do peny ( asi 3 minúty). Potom pridáme vanilkový extrakt a jemne zašľaháme.
- V druhej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou. Poriadne miešame rukami. Nakoniec postupne prisypávame suché ingrediencie k žĺtkovej zmesi, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Podľa chuti môžeme do cesta pridať hrozienka alebo mandľové lupienky.
- Pečieme 45 minút, potom znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších asi 15 min alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.
- Po dopečení necháme vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopíme.
- Môžeme dozdobiť cukrovou polevou, rozpustenou čokoládou alebo len posypať cukrom.