Preskočiť na obsah

Veľkonočný baranček, recept z dvoch vajec

Veľkonočný baranček - recept z dvoch vajec

Veľkonočný baranček je tradičným symbolom veľkonočných sviatkov. Je to pečená figúrka v tvare baránka, ktorá sa tradične podáva ako súčasť veľkonočnej slávnosti. V rôznych krajinách a kultúrach sa môžu líšiť spôsoby výroby a ozdoby baránka, ale zvyčajne sa vyrába z jednoduchého cesta a môže byť zdobený napríklad vajíčkami alebo mašľami.

V kresťanskej tradícii má baránok symbolický význam ako pamiatka na Ježiša Krista, ktorý bol obetovaný ako Baránok Boží. Preto je veľkonočný baranček aj súčasťou liturgických obradov v mnohých kostoloch a cirkevných obradoch.

Okrem tradičného pečiva sa veľkonočný baránok dnes vyrába aj z rôznych sladkostí, ako sú marcipán, čokoláda či cukrovinky. V niektorých regiónoch sa tiež tradične pečú rôzne druhy sladkého pečiva s baránkovým motívom, ako napríklad koláče alebo perníčky.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na veľkonočného barančeka

  • 180 g polohrubej múky  
  • 100 g kryštálový cukor 
  • 80 g zmäknutého masla 
  • 2 vajcia 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • Kôra z 1 citróna 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • Podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky a pod.  

Postup prípravy veľkonočného barančeka

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Formu na barančeka poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou, strúhankou ale ideálne kvôli chuti a vôni kokosom.  
  2. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom do peny ( asi 3 minúty). Potom pridáme vanilkový extrakt a jemne zašľaháme.  
  3. V druhej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou. Poriadne miešame rukami. Nakoniec postupne prisypávame suché ingrediencie k žĺtkovej zmesi, kým sa všetky ingrediencie nespoja.  
  4. Podľa chuti môžeme do cesta pridať hrozienka alebo mandľové lupienky.  
  5. Pečieme 45 minút, potom znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších asi 15 min alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.  
  6. Po dopečení necháme vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopíme.  
  7. Môžeme dozdobiť cukrovou polevou, rozpustenou čokoládou alebo len posypať cukrom.
REKLAMA
28x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *