Preskočiť na obsah

Babičkina domáca vianočka, tradičný recept

Vianočka je veľmi obľúbená nielen počas vianočných sviatkov, ale aj ako chutná večera alebo raňajky počas celého roka. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu vianočku a vychutnajte si voňavú, mäkkú a vzdušnú pochúťku, ktorej sa nič nevyrovná.

REKLAMA
[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na vianočku

  • 250 g hladkej múky 
  • 65 g masla 
  • 50 g kryštálového cukru 
  • 125 ml mlieka 
  • 10 g čerstvého droždia 
  • 1 – 2 menšie žĺtky 
  • 1 bal vanilkového cukru 
  • 1 vajce 
  • Podľa chuti hrozienka 
  • Na posypanie mandľové lupienky (voliteľné) 
[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy vianočky

  1. Pripravíme si kvások. Trochu mlieka zohrejeme na miernom plameni ( nesmie byť horúce) odstavíme, pridáme ČL cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme a necháme odložené, kým nezačne rásť ( asi 5 minút) 
  2. Do misy nalejeme zvyšné mlieko, cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a preosiatu múku. Kto má rád hrozienka, pridá aj tie. Pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto (miesime asi 10 – 12 minút). Misu z cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1,5 – 2 hodiny, kým neznásobí svoj objem.  
  3. Z cesta spravíme dva rovnako dlhé šulce, ktoré preložíme cez seba, aby vytvorili písmeno X. Najskôr preložíme spodný šulec k sebe, potom vrchný. Vždy prekladáme protichodné vrcholy. 
  4. Vianočnu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. 
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C, znova potrieme vajcom a pečieme asi 30 – 40 minút. Kto chce môže pred pečením posypať vianočku mandľovými lupienkami. Po dopečení necháme vychladnúť. 
[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie