Preskočiť na obsah

Babičkina domáca vianočka, tradičný recept

Babičkina domáca vianočka - tradičný recept

Vianočka je veľmi obľúbená nielen počas vianočných sviatkov, ale aj ako chutná večera alebo raňajky počas celého roka. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu vianočku a vychutnajte si voňavú, mäkkú a vzdušnú pochúťku, ktorej sa nič nevyrovná.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na vianočku

  • 250 g hladkej múky 
  • 65 g masla 
  • 50 g kryštálového cukru 
  • 125 ml mlieka 
  • 10 g čerstvého droždia 
  • 1 – 2 menšie žĺtky 
  • 1 bal vanilkového cukru 
  • 1 vajce 
  • Podľa chuti hrozienka 
  • Na posypanie mandľové lupienky (voliteľné) 

Postup prípravy vianočky

  1. Pripravíme si kvások. Trochu mlieka zohrejeme na miernom plameni ( nesmie byť horúce) odstavíme, pridáme ČL cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme a necháme odložené, kým nezačne rásť ( asi 5 minút) 
  2. Do misy nalejeme zvyšné mlieko, cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a preosiatu múku. Kto má rád hrozienka, pridá aj tie. Pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto (miesime asi 10 – 12 minút). Misu z cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1,5 – 2 hodiny, kým neznásobí svoj objem.  
  3. Z cesta spravíme dva rovnako dlhé šulce, ktoré preložíme cez seba, aby vytvorili písmeno X. Najskôr preložíme spodný šulec k sebe, potom vrchný. Vždy prekladáme protichodné vrcholy. 
  4. Vianočnu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. 
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C, znova potrieme vajcom a pečieme asi 30 – 40 minút. Kto chce môže pred pečením posypať vianočku mandľovými lupienkami. Po dopečení necháme vychladnúť. 
REKLAMA
19x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *