Vianoce sú časom, keď sa celá domácnosť naplní vôňou škorice, vanilky a čerstvo upečených koláčov. Je to obdobie, keď si nielen vyzdobíme stromček a pripravíme darčeky pre našich blízkych, ale aj keď v kuchyni rozvoniavajú tradičné dobroty, ktoré nás vrátia do detských čias. Medzi klasickými medovníkmi, šuhajdami a grilážkami by na sviatočnom stole určite nemala chýbať ani vianočná bábovka – koláč, ktorý spája rodinu pri šálke horúceho čaju či vianočného punču.
Táto vianočná bábovka je ako stvorená na takéto chvíle. Kombinácia škorice, orechov a sušeného ovocia vytvára chuť, ktorá evokuje pravé čaro Vianoc. Každý kúsok je plný jemnosti a vône, ktorá naplní celý dom pokojom a radosťou. Navyše, tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Nie je potrebné stráviť hodiny v kuchyni – stačí zopár základných ingrediencií, ktoré sa v tomto období určite nájdu v každej špajzi.
Pripravte túto bábovku na rodinné posedenie, zabaľte ju ako milý darček pre priateľov alebo si ju vychutnajte len tak počas zaslúženého oddychu po náročnom dni. Tento recept vás očarí nielen svojou jednoduchosťou, ale aj výsledkom, ktorý poteší oči aj chuťové poháriky. Ak hľadáte niečo tradičné, ale zároveň trochu netradičné, táto bábovka je presne to pravé. Takže zapnite rúru, vytiahnite formu na bábovku a pustite sa do pečenia – čarovná vôňa Vianoc je už na dosah! 🎄✨
Vianočná bábovka recept
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 150 ml mlieka
- 150 g masla (roztopeného a vychladnutého)
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 100 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, marhule – podľa chuti)
- štipka soli
Postup
- Príprava formy: Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte múkou alebo strúhankou, aby sa bábovka neprilepila.
- Sušené ovocie: Sušené ovocie opláchnite a nechajte chvíľu máčať v teplej vode alebo v rume, aby zmäklo. Pred pridaním do cesta osušte.
- Miešanie cesta: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, soľ a mleté orechy. V inej miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávajte roztopené maslo a mlieko, kým sa všetko nespojí. Do tekutej zmesi postupne primiešavajte sypké ingrediencie, až vznikne hladké cesto. Na záver vmiešajte sušené ovocie.
- Pečenie: Hotové cesto nalejte do pripravenej formy na bábovku a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 40–50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu bábovky nevyjde čistá.
- Chladenie a zdobenie: Bábovku nechajte chvíľu vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku. Pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom, ozdobiť polevou alebo kandizovaným ovocím.
Tipy
- Pre extra sviatočnú vôňu pridajte do cesta pár kvapiek mandľového alebo rumového extraktu.
- Ak máte radi čokoládu, vmiešajte do cesta aj nasekanú horkú čokoládu alebo čokoládové lupienky.
Vianočná bábovka otázky a odpovede
Môžem použiť iný typ múky na prípravu bábovky?
Áno, namiesto hladkej múky môžete použiť polohrubú múku. Ak chcete zdravšiu alternatívu, vyskúšajte špaldovú múku, ale rátajte s mierne odlišnou textúrou cesta.
Čím môžem nahradiť sušené ovocie, ak ho nemám rád?
Sušené ovocie môžete nahradiť čokoládovými kúskami, kandizovanou kôrou alebo ho úplne vynechať a použiť viac orechov.
Ako dlho môžem skladovať bábovku, aby zostala čerstvá?
Bábovku skladujte v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote. Čerstvá zostane približne 3–4 dni. Ak ju chcete uchovať dlhšie, môžete ju zamraziť.
Môžem použiť maslo priamo z chladničky?
Nie, maslo by malo byť roztopené a vychladnuté na izbovú teplotu, aby sa dobre spojilo s ostatnými ingredienciami.
Čo robiť, ak sa bábovka po upečení prilepí k forme?
Aby sa bábovka neprilepila, vždy dôkladne vymažte formu maslom a vysypte múkou alebo strúhankou. Ak sa napriek tomu prilepí, skúste ju jemne uvoľniť nožom po okrajoch formy.
Dá sa tento recept pripraviť bez orechov?
Áno, orechy môžete vynechať. Ak chcete, môžete namiesto nich pridať viac múky alebo iné prísady, napríklad nastrúhanú čokoládu.
Aký druh sušeného ovocia je najlepší do tejto bábovky?
Najčastejšie sa používajú hrozienka, sušené brusnice, marhule alebo figy. Vyberte si podľa svojej chuti alebo kombinujte viaceré druhy.