Reklama
Dezerty

Vianočné dvojfarebné sušienky – originálny recept

Reklama

Vianočné sušienky sa vyrábajú vaľkaním dvoch farieb cesta dohromady. Tak vzniknú dokonale farebné sušienky, ktoré potešia každého maškrtníka a ozdobia sviatočný stôl.

Ingrediencie

  • 250 g cukru
  • 225 g masla izbovej teploty
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1 veľké vajce
  • 420 g hladkej múky
  • 1/2 ČL tekutého červeného potravinárskeho farbiva
  • 1/2 ČL malinového extraktu

Postup prípravy

  1. V miske si vyšľaháme cukor, maslo, vanilku, prášok do pečiva a soľ, kým nie je cesto krémové asi 2 minúty. Zoškriabeme boky misky a zašľaháme vajíčko. Znížime rýchlosť mixéra a postupne prisypávame múku. Šľaháme, kým sa všetka múka nezapracuje.
  2. Cesto si rozdelíme na dve polovice, Jednu časť odložíme bokom a druhú dáme do misy, pridáme červené farbivo a malinový extrakt a šľaháme, kým nebude mať cesto jednotnú farbu.
  3. Každú polovicu cesta opäť rozdelíme na polovicu a každú guľku cesta dáme do potravinovej fólie a necháme chladiť minimálne hodinu, ideálne cez noc. Všetky časti cesta si rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik veľkosti 6 x 12 cm. Ak je cesto príliš tuhé, necháme ho chvíľku zmäknúť pri izbovej teplote.
  4. Reklama
  5. Každý plát cesta po vyvaľkaní odložíme na plech pričom každý plát necháme medzi papiermi na pečenie. Keď máme všetky štyri pláty na plechu, vložíme ho do mrazničky na 10 – 15 minút.
  6. Zoberieme si jeden biely plát a jeden malinový plát a odlepíme papiere na pečenie. Opatrne vyklopíme malinové cesto na vanilkové cesto a zrežeme okraje tak, aby boli oba pláty rovnaké.
  7. Tento postup zopakujeme aj so zvyšnými dvoma plátmi cesta, ale tentokrát dáme vanilkové cesto na malinové. Obe cestá zrolujeme, aby nám vznikli valčeky ( jeden valček zvonka biely a druhý červený).
  8. Oba valčeky cesta zabalíme do fólie a dáme do chladničky zachladiť aspoň na dve hodiny.
  9. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
  10. Vychladnuté valčeky vyhladíme a vyvaľkáme na tvrdej podložke, aby neboli zospodu ploché. Nakoniec valčeky nakrájame na plátky s hrúbkou 0,5 cm a ukladáme ich na plech asi 2 cm od seba.
  11. Pečieme 10 – 12 minút alebo pokiaľ nezačnú okraje jemne hnednúť. Po dopečení necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023