Reklama
Dezerty

Výborná Pavlova torta s mascarpone a ovocím – originálny recept

Reklama

Pavlova torta je jednou z najznámejších dezertov z Austrálie a Nového Zélandu. Táto torta je vyrobená z bielkov, cukru a octu a má chrumkavú vonkajšiu vrstvu a mäkkú a lahodnú vnútornú časť. Na vrchol tejto torty sa následne pridáva rôzne ovocie a krém.

V recepte s mascarpone a ovocím sa klasická pavlova torta kombinuje s lahodnou mascarpone krémovou vrstvou a sezónnym ovocím, ako sú jahody, maliny, čučoriedky a hrozno. Táto kombinácia zaručuje, že torta bude dokonale lahodná a dokáže uspokojiť chuťové poháriky každého jedálenského gurmána.

Ingrediencie

  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • Vanilkový extrakt
  • 1 PL kukuričný škrob
  • 1 PL vínny ocot
  • 450 – 500 g ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
  • Práškový cukor podľa chuti
  • Štipka soli

Postup prípravy

  1. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Potom postupne po lyžičkách zašľahávame cukor, kým nám nevznikne tuhý lesklý sneh s pevnými vrcholmi. Potom znížime otáčky na najmenšie, pridáme ocot a kukuričný škrob a len jemne zašľaháme.
  2. Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
  3. Z vyšľahaných bielkov pomocou ozdobnej špičky nanesieme bielky na plech a vytvarujeme dva kruhy.
  4. Pláty vložíme do predhriatej rúry a znížime teplotu na 150 °C. Sušíme asi 45 minút, pootvoríeme dvierka vypneme rúru a necháme dosušiť ešte asi 2 hodiny v rúre.
  5. V mise si vyšľaháme mascarpone so šľahačkovou smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. (prípadne vanilkovou pastou) do krémova.
  6. Polovicou krému naplníme prvý plát a priložíme naň druhý. Vrch ozdobíme zvyškom krému a ovocím. Môžeme posypať preosiatym práškovým cukrom.

Najčastejšie otázky

Čo je to Pavlova torta?

Pavlova torta je dezert z bielokovovej peny, ktorý bol vymyslený v Austrálii a Novom Zélande v 20. storočí. Táto torta sa obvykle podáva so šľahačkou a ovocím.

Ako sa reže Pavlova torta?

Pavlova torta sa reže opatrne nožom, aby sa nezničila. Je lepšie použiť kuchynský nôž alebo koláčový nôž s tenkou a ostrou rezacou plochou.

Je Pavlova torta vhodná pre osoby s alergiou na vaječné bielky?

Nie, Pavlova torta nie je vhodná pre osoby s alergiou na vaječné bielky, pretože bielky sú hlavnou zložkou tejto torty. Osoby s alergiou by mali hľadať iné alternatívy.

Aké sú možné varianty Pavlovej torty?

Existuje mnoho možností, ako môžete variť Pavlovu tortu. Napríklad, môžete použiť iné druhy ovocia, pridať karamelový sirup alebo čokoládovú polevu. Môžete tiež skombinovať rôzne druhy ovocia pre zaujímavý vizuálny charakter.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama