Tekvicová polievka vhodná ako jednoduché jedlo na obed alebo ako súčasť ľahkej večere.
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 2 cibule
- 1 kg maslovej tekvice
- 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 20 g masla
Krutóny
- 2 PL olivového oleja
- 4 plátky celozrnného chleba so semienkami
- hrsť tekvicových semienok
Postup
- Vo veľkej panvici si rozhorúčime olej a pridáme nadrobno nakrájané cibule. Restujeme cca 5 minút, kým nezmäknú. Potom pridáme dužinu tekvice nakrájanú na kocky a restujeme 8 – 10 minút, kým nezačne tekvica mäknúť.
- Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Necháme variť 10 minút, kým tekvica úplne nezmäkne.
- Potom prilejeme smotanu, pridáme maslo a privedieme do varu. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. Kto má rád redšie môžeme pridať ešte vývar a smotanu. Pre hladkú konzistenciu môžeme polievku precediť cez jemné sitko.
- Na prípravu krutónov: nakrájame 4 plátky celozrnného chleba so semienkami na malé štvorčeky. Na panvici si rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a potom opečieme chlieb do chrumkava. Pridáme tekvicové semiačka a opečieme ich.
- Polievku podávame teplú s krutónmi a posypané tekvicovými semiačkami. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.