Preskočiť na obsah

Výborná tekvicová polievka

    Klasická výborná tekvicová polievka - jednoduchý recept

    Tekvicová polievka vhodná ako jednoduché jedlo na obed alebo ako súčasť ľahkej večere.

    Ingrediencie

    • 2 PL olivového oleja 
    • 2 cibule 
    • 1 kg maslovej tekvice 
    • 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru 
    • 150 ml smotany na šľahanie 
    • 20 g masla 

    Krutóny 

    • 2 PL olivového oleja 
    • 4 plátky celozrnného chleba so semienkami 
    • hrsť tekvicových semienok 

    Postup

    1. Vo veľkej panvici si rozhorúčime olej a pridáme nadrobno nakrájané cibule. Restujeme cca 5 minút, kým nezmäknú. Potom pridáme dužinu tekvice nakrájanú na kocky a restujeme 8 – 10 minút, kým nezačne tekvica mäknúť.  
    2. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Necháme variť 10 minút, kým tekvica úplne nezmäkne.  
    3. Potom prilejeme smotanu, pridáme maslo a privedieme do varu. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. Kto má rád redšie môžeme pridať ešte vývar a smotanu. Pre hladkú konzistenciu môžeme polievku precediť cez jemné sitko. 
    4. Na prípravu krutónov: nakrájame 4 plátky celozrnného chleba so semienkami na malé štvorčeky. Na panvici si rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a potom opečieme chlieb do chrumkava. Pridáme tekvicové semiačka a opečieme ich.   
    5. Polievku podávame teplú s krutónmi a posypané tekvicovými semiačkami. Môžeme pokvapkať olivovým olejom. 
    Ďalšie inšpirácie