Tieto košíčky sú veľmi jednoduché na prípravu a na prípravu cesta nepotrebujete žiadne komplikované vybavenie alebo špeciálne pomôcky. Muffiny sú 100% vegánske a patria medzi najobľúbenejšie recepty pre všetkých maškrtníkov.

Ingrediencie

  • 160 g hladkej múky 
  • 1 ČL sódy bikarbóny 
  • 1/4 ČL jemnej morskej soli 
  • 3/4 ČL mletej škorice 
  • 1/4 ČL mletého zázvoru 
  • 1/4 ČL mletého kardamónu 
  • 1/8 ČL muškátového orieška 
  • 118 ml rastlinného oleja 
  • 100 g kryštálového cukru 
  • 95 g hnedého cukru 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 2 veľké vajcia pri izbovej teplote 
  • 150 g strúhanej ošúpanej mrkvy ( cca 2 – 3 ks) 
  • 32 g nasekaných pekanových orechov (voliteľné) 
  • 32 g hrozienok (voliteľné) 

Poleva 

  • 113 g smotanového syra 
  • 55 g zmäknutého masla 
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu 
  • Štipka soli 
  • 180 g práškového cukru 
  • Štipka mletej škorice 
  • Nasekané pekanové orechy 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami. 
  2. V miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, zázvor, kardamón a muškátový oriešok. Poriadne premiešame.  
  3. Do druhej misky si dáme olej, biely a hnedý cukor, vanilku a poriadne vyšľaháme. Potom postupne po jednom zašľaháme vajcia, kým sa zmes nespojí. Stierkou zotrieme zmes z okrajov a po tretinách primiešavame suché ingrediencie. Poriadne premiešame, vznikne nám hladké cesto. Nakoniec primiešame nastrúhanú mrkvu, orechy a hrozienka.  
  4. Do pripravených papierových košíčkov dávkujeme lyžicou cesto cca do ¾.  Pečieme 20 – 25 minút, pokiaľ nebude špajdľa zapichnutá do stredu nebude suchá. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť na plechu, upečené muffiny vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
  5. V mise si vyšľaháme smotanový syr, maslo, vanilku a soľ do krémova ( asi 2 minúty). Postupne po štvrtinkách zašľahávame práškový cukor, môžeme primiešať škoricu.  Krémom ozdobíme vychladnuté muffiny a posypeme pekanovými orechami.