Preskočiť na obsah

Výborné čokoládové crinkles

Čokoládové crinkles sú lahodným dezertom, ktorý sa vyznačuje charakteristickým vzhľadom popraskaného povrchu a bohatou príchuťou čokolády. Tieto koláčiky sú obľúbené po celom svete a ich kombinácia sladkej čokolády a práškového cukru robí z nich výnimočný dezert pre všetkých milovníkov čokolády. V posledných rokoch sa stali neodmysliteľnou súčasťou Vianoc.

Recept na čokoládové crinkles zahŕňa základné ingrediencie ako je múka, cukor, maslo, vajcia, kakao a prášok do pečiva. Hlavnou zložkou, ktorá dáva koláčikom ich charakteristickú chuť, je kvalitná čokoláda alebo kakao. Z týchto ingrediencií sa vymieša hladké cesto, ktoré sa potom tvaruje do malých guľôčok a obaľuje v práškovom cukre ešte pred pečením. Počas pečenia práškový cukor reaguje s povrchom koláčikov a vytvára efekt popraskanej štruktúry, ktorý je charakteristický pre crinkles.

Čokoládové crinkles majú bohatú a intenzívnu chuť čokolády. Ich chuť je sladká a hladká, s výraznou príchuťou čokolády. Popraskaný povrch koláčikov vytvára kontrast s ich mäkkým a vláčnym vnútrom, čo z nich robí lahodný dezert pre všetky chuťové poháriky.

Recepty na čokoládové crinkles sa môžu líšiť v závislosti od preferencií kuchára. Niektorí môžu pridávať ďalšie ingrediencie, ako sú orechy, biela čokoláda alebo kávový extrakt, aby pridali viac textúry a chuti do koláčikov. Experimentovanie s receptom je vždy vítané a umožňuje prispôsobiť chuť vašim osobným preferenciám.

Čokoládové crinkles sú vhodné na rôzne príležitosti. Ich bohatá chuť čokolády z nich robí obľúbený dezert na rodinné oslavy, sviatky alebo jednoducho ako sladkú pochúťku počas každodenných kávových prestávok.

Čokoládové crinkles sú vynikajúcim dezertom, ktorý je neodolateľný pre všetkých milovníkov čokolády. Ich sladká chuť a charakteristický vzhľad z nich robia výborný dezert na rôzne príležitosti. Pre tých, ktorí si radi doprajú čokoládový zážitok, sú čokoládové crinkles skvelou voľbou.

Ingrediencie

  • 100 g holandského kakaa 
  • 300 g kryštálového cukru 
  • 125 ml rastlinného oleja 
  • 4 veľké vajcia 
  • 2 ČL vanilkového extraktu 
  • 240 g hladkej múky 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • Štipka soli 
  • práškový cukor na obaľovanie

Postup

Príprava na pečenie

Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy si vyložíme papierom na pečenie. 

Šľahanie

V miske si vyšľaháme kakao, biely cukor a rastlinný olej, kým sa nespoja do lesklého, krupičkovitého, čierneho cesta. Postupne pridávame po jednom vajíčka a každé poriadne zašľaháme. Nakoniec pridáme vanilku a premiešame. 

Miešanie

Do druhej misky si dáme múku, prášok do pečiva, soľ a premiešame.

Miesenie cesta

Suché ingrediencie postupne prisypávame do cesta a zašľahávame. Hotové cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.  

Tvarovanie guľôčok

Do taniera alebo širšej misky si dáme práškový cukor. Lyžičkou odoberáme z vychladnutého cesta a vytvarujeme guličky s veľkosťou asi 2,5 cm. Guličky dôkladne vyvaľkáme v práškovom cukre a ukladáme ich na pripravený plech vo vzdialenosti aspoň 3 cm od seba. Takto spotrebujeme všetko cesto.  

Pečenie

Pečieme 10 až 13 minút. Po dopečení necháme na plechu 5 minúť chladnúť, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  

Čo sú čokoládové crinkles?

Čokoládové crinkles sú koláčiky s charakteristickým popraskaným vzhľadom na povrchu a výraznou chuťou čokolády.

Ako dosiahnem charakteristický vzhľad popraskaného povrchu koláčikov?

Charakteristický vzhľad popraskaného povrchu čokoládových crinkles sa dosahuje tým, že sa guľôčky cesta obalia v práškovom cukre pred pečením. Počas pečenia práškový cukor reaguje s povrchom koláčikov a vytvára efekt popraskanej štruktúry.

Aké druhy čokolády môžem použiť v recepte?

Môžete použiť rôzne druhy čokolády podľa svojich preferencií. Väčšinou sa používa tmavá čokoláda alebo kakao prášok, ktoré dodávajú intenzívnu čokoládovú chuť. Môžete tiež experimentovať s mliečnou čokoládou alebo bielou čokoládou, aby ste dosiahli rôzne chuťové varianty.

Môžem pridať ďalšie ingrediencie, ako sú orechy alebo sušené ovocie?

Áno, môžete pridať ďalšie ingrediencie podľa svojich preferencií. Orechy, ako mandle alebo lieskové orechy, môžu pridať textúru a chuť. Sušené ovocie, ako hrozienka alebo čerešne, môžu dodávať sladkú a ovocnú príchuť.

Ako dlho sa čokoládové crinkles môžu skladovať?

Čokoládové crinkles sa môžu skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu približne 3-5 dní. Ak chcete zachovať ich čerstvosť dlhšie, môžete ich uložiť do vzduchotesného obalu alebo nádoby a umiestniť do mrazničky.

Môžem pridať ďalšie korenie, ako napríklad škoricu alebo vanilku?

Áno, môžete pridať ďalšie korenie alebo vanilkový extrakt, aby ste pridali ďalšie vrstvy chuti. Škorica môže pridať hrejivú a korenistú príchuť, zatiaľ čo vanilka dodá sladkosť a arómu.

Ďalšie inšpirácie