Grécky šalát je populárnou súčasťou gréckej kuchyne. Tento šalát sa pripravuje z hrubo nasekaných kusov paradajok, uhoriek, cibule, syru feta a olív. Bežne sa potom dochucuje soľou a oreganom a zalieva olivovým olejom. Niekedy sa do šalátu pridávajú aj kapary.

Ingrediencie

  • 3 paradajky 
  • 1 stredne veľká červená cibuľa 
  • 1 uhorka 
  • 1 zelená paprika 
  • 16 čiernych alebo zelených olív 
  • 200 g blokového syra feta  
  • 1 lyžica červeného vínneho octu 
  • 60 ml extra panenského olivového oleja 
  • 1 ČL sušeného oregana 
  • morská soľ 

Postup prípravy

  1. Zeleninu dôkladne umyjeme a precedíme. Paradajky nakrájame na mesiačiky, cibuľu na tenké kolieska, uhorku nakrájame na hrubé plátky a všetko vložíme do veľkej misy. Následne pridáme celé olivy. 
  2. Dochutíme soľou a zalejeme extra panenským olivovým olejom a pridáme červený vínny ocot. Všetko dobre premiešame. 
  3. Grécky šalát sa podáva so syrom feta navrchu, pokvapkaný olivovým olejom a sušeným oreganom. Takto ochutený syr feta môžeme aj nakrájať na väčšie kocky a zmiešať so šalátom.