Guláš môžeme charakterizovať ako výdatnú a hustú polievku, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie (alebo iné) mäso. Guláš obsahuje množstvo ďalších ingrediencií ako zemiaky, cibuľa, paradajky, cesnak, čierne korenie, červenú papriku a ďalšie. Guláš sa varí niekoľko hodín a okrem hovädzieho mäsa môžeme použiť aj mäso baranie či teľacie. Tento pokrm môžete nájsť hlavne v maďarskej kuchyni, ale svoje miesto si našlo aj na Slovensku.
Ingrediencie
- 1 kg bravčového (alebo iného) mäsa
- 4x cibuľa
- 3 polievkové lyžice bravčovej masti
- 1 kg zemiakov
- 1 pohár leča
- 1 kávová lyžica majoránky
- 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
- Mleté korenie
- Soľ
Postup prípravy
- Do veľkého hrnca pridáme 3 polievkové lyžice bravčovej masti a necháme roztopiť.
- Pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do sklovita.
- Do hrnca vložíme na kocky nakrájané mäso a chvíľu ho smažíme.
- Pridáme korenie a mletú červenú papriku a pomiešame.
- Všetko zalejeme vodou a varíme, až pokiaľ nebude mäso polomäkké.
- V nesledujúcom kroku do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a lečo.
- Všetko spolu varíme, až pokiaľ nebude mäso úplne mäkké a lahodné.
- Nakoniec guláš dochutíme soľou, korením a pridáme majoránku.
Ďalšie recepty
Studená čerešňová polievka - originálny maďarský recept
Klasický demikát - recept na bryndzovú polievku
Krevetové kari s kokosovým mliekom a ryžou - originálny indický recept
Magiritsa - tradičný recept na grécku veľkonočnú polievku s jahňacích drobov
Výborný hlivový guláš - overený recept
Fantastická brokolicovo cheddarová polievka - jednoduchý recept
Cuketová kari polievka - vegánsky recept
Najlepšie zemiakové lokše - originálny recept
Mäkké cookies - jednoduchý recept
Špagety so zeleninou - FIT recept