Guláš môžeme charakterizovať ako výdatnú a hustú polievku, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie (alebo iné) mäso. Guláš obsahuje množstvo ďalších ingrediencií ako zemiaky, cibuľa, paradajky, cesnak, čierne korenie, červenú papriku a ďalšie. Guláš sa varí niekoľko hodín a okrem hovädzieho mäsa môžeme použiť aj mäso baranie či teľacie. Tento pokrm môžete nájsť hlavne v maďarskej kuchyni, ale svoje miesto si našlo aj na Slovensku.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčového (alebo iného) mäsa
  • 4x cibuľa
  • 3 polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1 kg zemiakov
  • 1 pohár leča
  • 1 kávová lyžica majoránky
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
  • Mleté korenie
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Do veľkého hrnca pridáme 3 polievkové lyžice bravčovej masti a necháme roztopiť.
  2. Pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do sklovita.
  3. Do hrnca vložíme na kocky nakrájané mäso a chvíľu ho smažíme.
  4. Pridáme korenie a mletú červenú papriku a pomiešame.
  5. Všetko zalejeme vodou a varíme, až pokiaľ nebude mäso polomäkké.
  6. V nesledujúcom kroku do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a lečo.
  7. Všetko spolu varíme, až pokiaľ nebude mäso úplne mäkké a lahodné.
  8. Nakoniec guláš dochutíme soľou, korením a pridáme majoránku.