...

Španielsky vtáčik je obľúbené jedlo pripravované z hovädzieho mäsa. Napriek svojmu menu recept nepochádza zo Španielska. Je to dusený závitok z roštenky v omáčke, naplnený anglickou slaninou, kyslou uhorkou, párkom a vajíčkom. Väčšinou sa podáva s ryžou alebo zemiakmi.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie alebo bravčové mäso 
  • 150 g slaniny 
  • 1 cibuľa 
  • 1 veľká kyslá uhorka 
  • 1 mrkva 
  • 1 vajce uvarené natvrdo 
  • 2 párky 
  • 1 l hovädzí vývar 
  • horčica plnotučná 
  • 1 PL olej 
  • 1 PL múky 
  • soľ 
  • korenie čierne mleté 

Postup prípravy

  1. Mäso si narežeme na rezne, vyklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Potom na každé mäsko poukladáme plátky slaniny, štvrť kyslej uhorky, štvrť mrkvy, štvrť vajca, a štvrť alebo pol párky. Žiadna z ingrediencií nesmie byť dlhšia ako mäso. Rezne zrolujeme a poprepichujeme ihlami alebo zviažeme niťou tak, aby z mäsa nič nevypadlo.  
  2. Na väčšej panvici dáme rozohriať olej a sprudka opečieme mäso z každej strany, kým sa nezatiahne. Potom mäsko opatrne vyberieme a na výpeku osmažíme cibuľku do sklovita. Nalejeme vývar a pridáme mäso. Dusíme, kým nebude mäso mäkké.  
  3. Mäso vyberieme z omáčky a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Z múky a vody spravíme zátrepku a prilejeme do omáčky. Necháme prevrieť, povaríme 2 minúty a vypneme.  
  4. Podávame s ryžou.