Obsah
Východniarska paska, často nazývaná aj „hrudková“, je tradičné východoslovenské pečivo, ktoré sa podáva najmä na Veľkú noc. Ide o sladký chlieb, ktorý je typický svojou hnedou, hrudkovou štruktúrou a jemnou arómou vanilky.
Východniarska paska je tradičnou sviatočnou pochúťkou, ktorá sa podáva na Veľkú noc a často sa ozdobuje farebnými vajíčkami. Má bohatú chuť a dokonale sa hodí k šálke čaju alebo kávy.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na východniarsku pasku
- 5 PL kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- ½ kocky čerstvého droždia
- 400 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 100 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- Štipku soli
- Plátky mandlí na posypanie
- (kto má rád môže do cesta pridať hrozienka, mandle a pod.)
Postup prípravy východiarskej pasky
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a okrúhlu formu vymažeme maslom.
- Do hrnčeka dáme zohriať mlieko, rozdrobíme droždie a primiešame cukor. Prikryjeme a necháme postáť, kým kvások nezačne rásť.
- Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, maslo, žĺtky, soľ, kvások a vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trochu múky. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vytvarujeme do tvaru bochníka a vložíme do pripravenej formy. Necháme ešte chvíľku kysnúť, potom vrch nakrojíme do kríža, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme 40 – 45 minút alebo pokiaľ nebude vrch dozlatista upečený.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o východniarskej paske
Čo je to Východniarska paska?
Východniarska paska je tradičné slovenské pečivo, ktoré sa najčastejšie pečie na Veľkonočnú nedeľu. Je to sladké bochníkovité pečivo, ktoré obsahuje vajcia, mlieko, maslo, droždie a cukor.
Aký je pôvod Východniarskej pasky?
Pôvod Východniarskej pasky sa datuje do obdobia predkresťanstva, kedy sa slávila jar a prebudenie prírody. Neskôr sa tradícia preniesla do kresťanskej Veľkonočnej slávnosti a stala sa súčasťou slovenskej kultúry.
Ako sa Východniarska paska pripravuje?
Východniarska paska sa pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa mieša s vajcami, cukrom, maslom a mliekom. Potom sa tvaruje do bochníka a nechá sa ešte raz nakysnúť. Po nakysnutí sa pečie v rúre a podáva sa na Veľkonočnú nedeľu ako sladké pečivo.
S čím sa Východniarska paska podáva?
Východniarska paska sa najčastejšie podáva s maslom a džemom alebo s medom. Môže sa tiež krájať na plátky a podávať ako dezert počas Veľkonočného obeda.
Ako sa uchováva Východniarska paska?
Východniarska paska sa najlepšie uchováva v papierovej alebo plátenej utierke pri izbovej teplote. Ak je pečivo mäkké a vlhké, môže sa skladovať aj v chladničke. Je dôležité, aby nebola vystavená priamemu slnečnému svetlu a zdrojom tepla, ktoré by mohli spôsobiť, že sa stane tvrdou a nechutnou.