5x hodnotené

Biskupský chlebíček je jedným z najobľúbenejších tradičných vianočných koláčikov. Je vynikajúci a plný orieškov a sušeného ovocia. Na Slovensku sa pripravuje nielen na Vianoce ale aj na Veľkú noc.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Najskôr si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s 50 g cukru dohladka, primiešame rum. Zvyšný cukor vyšľaháme s maslom do krémova.  
  2. Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh. V miske si zmiešame hrozienka, brusnice, nasekané vlašské orechy, kúsky kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry a nadrobno nakrájané sušené datle. Primiešame trochu múky a premiešame.  
  3. Do žĺtkovej zmesi primiešame maslovú zmes, múku s kypriacim práškom, vanilkový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a zmes orieškov a sušeného ovocia. Poriadne premiešame a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.  
  4. Do vymastenej a múkou vysypanej formy nalejeme rovnomerne cesto Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme asi 45 minút.  
  5. Po dopečení necháme vychladnúť a potom vyklopíme na mriežku. Vrch posypeme práškovým cukrom.