Biskupský chlebíček je jedným z najobľúbenejších tradičných vianočných koláčikov. Je vynikajúci a plný orieškov a sušeného ovocia. Na Slovensku sa pripravuje nielen na Vianoce ale aj na Veľkú noc.
Ingrediencie
- 250 g polohrubej múky
- 100 g práškový cukor
- 1 bal vanilkový cukor
- ½ bal prášok do pečiva
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 2 PL rum
- Štipka soli
- 50 g sušených hrozienok
- 50 g sušených brusníc
- 50 g vlašských orechov
- 50 g kandizovanej kôry
- 50 g sušených datlí
- Kôra z 1 pomaranča
Postup
- Najskôr si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s 50 g cukru dohladka, primiešame rum. Zvyšný cukor vyšľaháme s maslom do krémova.
- Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh. V miske si zmiešame hrozienka, brusnice, nasekané vlašské orechy, kúsky kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry a nadrobno nakrájané sušené datle. Primiešame trochu múky a premiešame.
- Do žĺtkovej zmesi primiešame maslovú zmes, múku s kypriacim práškom, vanilkový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a zmes orieškov a sušeného ovocia. Poriadne premiešame a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
- Do vymastenej a múkou vysypanej formy nalejeme rovnomerne cesto Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme asi 45 minút.
- Po dopečení necháme vychladnúť a potom vyklopíme na mriežku. Vrch posypeme práškovým cukrom.