Lahodný a zdravý šošovicový šalát na grécky spôsob so syrom feta a čerstvou zeleninou. Tento jednoduchý recept na fakles salata, ktorý hýri sviežimi a žiarivými farbami a príchuťami, či už sa konzumuje ako desiata, príloha alebo ľahké vegetariánske jedlo si určite zamilujete.

Ingrediencie

  • 400 g hnedej šošovice 
  • 1 bobkový list 
  • 2–3 papriky (červená, oranžová, žltá) 
  • 250 g syra feta 
  • 10 cherry paradajok  
  • 1 červená cibuľa 
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate 
  • hrsť čerstvej mäty 
  • 10 olív  
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Na dresing 

  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja 
  • 6 lyžíc červeného vínneho octu 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • štipka sladkej papriky 

Postup prípravy

  1. Šošovicu vložíme do cedníka a dôkladne ju opláchneme pod tečúcou vodou. Scedíme a vložíme do veľkého hrnca. Šošovicu zalejeme 5-6 cm studenej vody, dochutíme soľou, pridáme bobkový list a privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme asi 20-25 minút. Dávame pozor aby sa šošovica nerozvarila. 
  2. Medzitým si pripravíme zeleninu. Papriky priečne prekrojíme na polovice a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou olivového oleja a dosolíme. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi 20 minút. 
  3. Na prípravu dresingu pridáme všetky ingrediencie na dresing do misky a poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí. 
  4. Keď je šošovica uvarená, scedíme ju v cedníku a vložíme pod tečúcu studenú vodu, aby sa zastavil proces varenia. Po miernom vychladnutí vložíme šošovicu do veľkej servírovacej misy a prelejeme dresingom. Pridáme nakrájanú cibuľu, cherry paradajky, feta syr, olivy a nakrájanú pečenú papriku a poriadne premiešame. Čerstvé bylinky pridáme až tesne pred podávaním.