Preskočiť na obsah

Vynikajúci kysnutý ovocný koláč s posýpkou. Ideálny dezert na letné dni

Kysnutý ovocný koláč s posýpkou, je výnimočnou kombináciou tradičného kysnutého cesta, lahodného ovocia a chrumkavej posýpky. Tento dezert je obľúbený najmä v strednej Európe, kde je kysnuté cesto základom mnohých koláčov a pečív. Príprava kysnutého cesta síce vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to – mäkké, nadýchané cesto s bohatou chuťou, ktoré sa dokonale dopĺňa s ovocnou náplňou a chrumkavou posýpkou.

Tento koláč je ideálny na letné mesiace, keď sú maliny, čučoriedky a ríbezle v sezóne. Kombinácia šťavnatého ovocia, mäkkého kysnutého cesta a chrumkavej posýpky vytvára dezert, ktorý je lahodný a uspokojivý. Môžete ho podávať teplý, s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky, alebo ho nechať vychladnúť a vychutnať si ho pri izbovej teplote.

Jedným z najväčších lákadiel tohto je jeho univerzálnosť. Môžete ho pripraviť s akýmkoľvek druhom ovocia, ktoré máte k dispozícii – či už sú to jablká, hrušky, marhule, alebo ako v tomto prípade, rôzne druhy bobuľového ovocia.

Kysnutý ovocný koláč s posýpkou recept

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g roztopeného masla
  • 2 veľké vajcia
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
  • Štipka soli

Náplň

  • 200 g čerstvých malín
  • 200 g čerstvých čučoriedok
  • 200 g čerstvých ríbezlí
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Posýpka

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 50 g ovsených vločiek (voliteľné)
  • Štipka soli

Postup

  1. Príprava kvásku: Ak používate čerstvé droždie, vlažné mlieko zmiešajte s trochou cukru a rozdrobeným droždím. Nechajte v teple asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje a začne peniť.
  2. Príprava cesta: Vo veľkej miske zmiešajte múku, zvyšný cukor a štipku soli. Pridajte aktivované droždie (alebo sušené droždie, ak ho používate), roztopené maslo a vajcia. Postupne pridávajte vlažné mlieko a miešajte, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Príprava ovocnej náplne: V miske zmiešajte maliny, čučoriedky a ríbezle s cukrom, citrónovou šťavou a kukuričným škrobom. Dobre premiešajte, aby bolo ovocie rovnomerne pokryté zmesou.
  4. Príprava posýpky: V inej miske zmiešajte múku, cukor a štipku soli. Pridajte studené maslo a prstami ho zapracujte do múčnej zmesi, kým nevzniknú hrubé drobky. Ak používate ovsené vločky, pridajte ich do zmesi a premiešajte.
  5. Pečenie: Predhrejte rúru na 180°C. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche a vyložte ním pripravenú formu na pečenie. Na cesto rovnomerne rozotrite ovocnú zmes. Posýpku rovnomerne rozsypte na ovocie, aby bolo celé pokryté. Pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým posýpka nie je zlatistá a ovocie nezačne bublať. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu pred podávaním.

Kysnutý ovocný koláč s posýpkou otázky a odpovede

Môžem použiť mrazené ovocie namiesto čerstvého?

Áno, môžete použiť mrazené ovocie. Pred použitím ho nechajte rozmraziť a odkvapkať, aby sa predišlo nadmernej vlhkosti v koláči.

Ako dlho môžem koláč skladovať?

Koláč môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Pred podávaním ho môžete jemne zohriať v rúre alebo mikrovlnke.

Môžem do posýpky pridať orechy?

Áno, nasekané orechy, ako sú mandle alebo vlašské orechy, dodajú koláču príjemnú chuť a textúru.

Môžem použiť iný druh cukru v posýpke?

Áno, môžete použiť hnedý cukor alebo kokosový cukor pre bohatšiu chuť.

Čo robiť, ak je posýpka príliš suchá?

Ak je posýpka príliš suchá, môžete pridať viac studeného masla alebo trochu vody, aby sa zmes lepšie spojila.

Môžem koláč pripraviť vopred?

Áno, koláč môžete pripraviť vopred a uchovať ho v chladničke pred pečením. Posýpku pridajte až tesne pred pečením, aby zostala chrumkavá.

Ako zistím, že je koláč hotový?

Koláč je hotový, keď je posýpka zlatistá a ovocie bublá po okrajoch. Nechajte ho trochu vychladnúť, aby sa náplň ustálila.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content