Reklama
Hlavné jedlá

Vyprážaná ryba v cestíčku – Fish and Chips originálny recept

Reklama

Fish and Chips je obľúbené jedlo, ktoré by sa dalo definovať aj ako vyprážaná ryba v chrumkavom cestíčku podávaná s hranolkami. Fish and Chips sa považujú za britské národné jedlo a medzi ľuďmi je veľmi obľúbené aj preto, že jeho príprava je jednoduchá a môžu si ho vziať kdekoľvek so sebou.

[sc name=“reklama_1″][/sc]

Ingrediencie

Mushy peas (hrachová kaša)

[sc name=“reklama_martinus“ ][/sc]

Postup prípravy

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hranolčeky.
  2. Na panvicu dáme roztopiť maslo, pridáme hrášok a najemno nasekanú mätu a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka cca 10 min.
  3. Hrášok rozmixujeme prípadne popučíme ručne aby mal hustú konzistenciu, ideálnu na namáčanie ryby.
  4. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
  5. Slnečnicový olej nalejeme do fritézy alebo do veľkej panvice a rozohrejeme ho na 190 °C.
  6. Zmiešame 1 polievkovú lyžicu korenia a 1/2 čajovej lyžičky soli a touto zmesou ochutíme rybie filé z oboch strán.
  7. Múku, pivo a prášok do pečiva vyšľaháme dohladka, aby malo cestíčko lepivú konzistenciu.
  8. Rybie filé oprášime extra múkou, ponoríme do cestíčka a necháme odkvapkať.
  9. Takto obalenú rybu jemne spúšťame do rozohriateho oleja a smažíme, kým nie je ryba prepečená a cesto nie je zlatisté.
  10. Vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme rybu zbavili prebytočného oleja.
  11. Hranolky môžeme medzitým povariť cca 4 minúty v osolenej vode.
  12. Po osušení ich opečieme na oleji, na ktorom sme smažili rybu dozlatista.
  13. Pokým dorobíme hranolky, preložíme rybu na plech s papierom na pečenie a vložíme na pár minút do trúby na dopečenie.
  14. Keď sú hranolky hotové, vyberieme ich na kuchynskú utierku, aby nasiakla prebytočný olej.
  15. Rybu servírujeme s hranolkami a s hráškovou kašou, do ktorej sa ryba namáča. Môžete konzumovať aj s nakladanými uhorkami či nakladanou cibuľou.
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Najčastejšie otázky

Čo je to Fish and Chips?

Fish and Chips je tradičné anglické jedlo, ktoré sa skladá z kúska ryby (často tresky) a hranolčekov z opečených zemiakov.

Aká ryba sa používa na Fish and Chips?

Najčastejšie sa používa treska, ale môžu sa použiť aj iné druhy rýb, ako napríklad polák alebo platýs.

Ako sa podáva Fish and Chips?

Ryba a hranolčeky sa často podávajú na novinách alebo papieri, aby sa zachovala teplota a zabránilo sa rozmáčaniu. Podáva sa s omáčkami a často sa pridáva aj kyslá kapusta alebo iná príloha ako napríklad zelenina alebo kôpor.

Je Fish and Chips zdravé jedlo?

Nie je to najzdravšie jedlo, pretože sa jedná o vyprážané jedlo. Avšak, ak je konzumované v rámci zdravej stravy, nemusí byť nezdravé. Mnohí ľudia sa snažia nahradiť klasické ryby za zdravšie možnosti, ako napríklad lososa alebo krevety.

Kedy sa zvykne jesť Fish and Chips?

Je to obľúbené jedlo v anglicky hovoriacich krajinách a najčastejšie sa podáva ako rýchle občerstvenie alebo ako večera. Je to populárne jedlo aj v puboch alebo na pláži počas letných dní.

[sc name=“reklama_koniec_clanku“ ][/sc]
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a…

23 mája, 2023
Reklama