Fish and Chips je obľúbené jedlo, ktoré by sa dalo definovať aj ako vyprážaná ryba v chrumkavom cestíčku podávaná s hranolkami. Fish and Chips sa považujú za britské národné jedlo a medzi ľuďmi je veľmi obľúbené aj preto, že jeho príprava je jednoduchá a môžu si ho vziať kdekoľvek so sebou.

Ingrediencie

  • 900 gramov zemiakov
  • Slnečnicový olej na vyprážanie
  • 225 gramov vykosteného filé z bielej ryby
  • 225 gramov hladkej múky a extra múka na poprášenie
  • 285 mililitrov studeného piva
  • 3x čajová lyžička prášku do pečiva

Mushy peas (hrachová kaša)

  • Čerstvá mäta
  • 1x polievková lyžica nesoleného masla
  • 4x hrsť hrášku
  • 1/2 citróna

Postup prípravy

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hranolčeky.
  2. Na panvicu dáme roztopiť maslo, pridáme hrášok a najemno nasekanú mätu a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka cca 10 min.
  3. Hrášok rozmixujeme prípadne popučíme ručne aby mal hustú konzistenciu, ideálnu na namáčanie ryby.
  4. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. 
  5. Slnečnicový olej nalejeme do fritézy alebo do veľkej panvice a rozohrejeme ho na 190 °C.
  6. Zmiešame 1 polievkovú lyžicu korenia a 1/2 čajovej lyžičky soli a touto zmesou ochutíme rybie filé z oboch strán.
  7. Múku, pivo a prášok do pečiva vyšľaháme dohladka, aby malo cestíčko lepivú konzistenciu.
  8. Rybie filé oprášime extra múkou, ponoríme do cestíčka a necháme odkvapkať.
  9. Takto obalenú rybu jemne spúšťame do rozohriateho oleja a smažíme, kým nie je ryba prepečená a cesto nie je zlatisté.
  10. Vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme rybu zbavili prebytočného oleja. 
  11. Hranolky môžeme medzitým povariť cca 4 minúty v osolenej vode.
  12. Po osušení ich opečieme na oleji, na ktorom sme smažili rybu dozlatista.
  13. Pokým dorobíme hranolky, preložíme rybu na plech s papierom na pečenie a vložíme na pár minút do trúby na dopečenie.
  14. Keď sú hranolky hotové, vyberieme ich na kuchynskú utierku, aby nasiakla prebytočný olej. 
  15. Rybu servírujeme s hranolkami a s hráškovou kašou, do ktorej sa ryba namáča. Môžete konzumovať aj s nakladanými uhorkami či nakladanou cibuľou.