Fill in some text

Ako správne konzervovať jesennú zeleninu na zimu

Prečo konzervovať jesennú zeleninu?

Konzervovanie zeleniny na zimu je skvelý spôsob, ako si uchovať vitamíny a minerály aj mimo sezónu. Správne konzervovaná zelenina si zachová svoju chuť, textúru a výživové hodnoty na dlhé mesiace.

Fill in some text

Metódy konzervovania zeleniny

Fill in some text

SušenieZaváranie – Mrazenie – Kvasenie

Sušenie zeleniny

Sušenie zeleniny

Sušenie je starobylý spôsob konzervovania, ktorý sa dnes realizuje buď prirodzeným vzdušným sušením, alebo pomocou sušičky. Je vhodné pre zeleninu ako papriky, paradajky alebo bylinky.

Zaváranie zeleniny

Zaváranie zeleniny

Zaváranie je tradičný spôsob konzervovania, pri ktorom sa zelenina ukladá do sterilizovaných pohárov a sterilizuje pri vysokej teplote. Ideálne pre uhorky, papriku a cuketu.

Mrazenie zeleniny

Mrazenie zeleniny

Mrazenie je najrýchlejší spôsob konzervovania. Je dôležité zeleninu pred zmrazením blanšírovať, aby si udržala farbu a chuť. Mrkva, brokolica, hrášok a fazuľa sú ideálne na zmrazenie.

Kvasenie zeleniny

Kvasenie zeleniny

Kvasenie (fermentácia) je prirodzený proces, pri ktorom sa cukry v zelenine premieňajú na kyselinu mliečnu. Je to skvelý spôsob, ako konzervovať kapustu (kyslá kapusta) a uhorky.

Viac tipov nájdete na