Figový kompót

Na prípravu čerstvého figového kompótu budete potrebovať čerstvé alebo sušené figy, cukor, vodu, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, škoricu, klinčeky a voliteľnú pomaranč na dochutenie.

Ak používate čerstvé figy, umyte ich a odstráňte stonky, ak sú sušené, namočte ich do teplej vody na 30 minút, aby zmäkli. V hrnci pripravte sirup z vody a cukru, pridajte škoricu, klinčeky, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a plátky pomaranča, potom do sirupu pridajte figy a varte ich na miernom ohni, kým nezmäknú, potom kompót nechajte vychladnúť.

– Kompót môžete podávať samostatne, na dezert s jogurtom, zmrzlinou alebo ako prílohu k syrovým tanierom. – Ak preferujete menej sladkú verziu, môžete znížiť množstvo cukru alebo použiť med.