Veľkonočný zajačik s tvarohom je tradičným dezertom, ktorý sa pripravuje na Veľkú noc v mnohých krajinách. Tento dezert je zvyčajne vyrobený z tvarohu, cukru, masla a vajec, ktoré sa spolu zmiešajú a pečú v peci, aby vytvorili jemný a krehký koláč. Následne sa formuje do tvaru zajačika a zdobí sa farebnými vajíčkami, ktoré symbolizujú obnovu a oživenie prírody po zime.
Tento dezert má pôvod v kresťanskej tradícii a symbolizuje zmŕtvychvstanie Krista. Zajačik bol pôvodne symbolom plodnosti a nového života, ktorý sa neskôr stal súčasťou veľkonočných tradícií. V súčasnosti sa Veľkonočný zajačik s tvarohom stáva obľúbeným dezertom po celom svete a mnohé krajiny majú svoje vlastné varianty tohto tradičného receptu.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na veľkonočného zajačika
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 180 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 bal prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Kôra z 1 citróna
Postup prípravy veľkonočného zajačika
- Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Formu na zajačika poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou, strúhankou ale ideálne kvôli chuti a vôni kokosom.
- V mise si zmiešame cukor s citrónovou kôrou rukami, tak aby bol cukor jemne nažltlý. Potom pridáme zmäknuté maslo a šľaháme.
- Postupne zašľaháme vajíčka, tvaroh a vanilkový extrakt. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Pečieme asi 45 minút alebo pokým nie je špajdľa zapichnutá doprostred čistá.
- Po dopečení necháme asi 5 minút vo forme a potom zajačika vyklopíme.
- Vychladnutého zajačika ozdobíme podľa vlastných preferencií.