Doprajte si cuketu v akékoľvek ročné obdobie. Zaváraná strúhaná cuketa sa pripravuje veľmi rýchlo a jednoducho. Za 30 minút máte hotovo a cuketu môžete neskôr použiť ako prílohu k hamburgerom, sendvičom, alebo kedykoľvek, keď vám na ňu príde chuť.
Ingrediencie
- Cuketa podľa veľkosti pohárov
- 1 šalotka
- 1 lyžica soli
- 1 strúčik cesnaku,
- čerstvý kôpor
- 1 ČL horčičných semienok
- 1/2 ČL celého korenia
- 1 malá červená čili
Nálev
- 1/2 hrnčeka bieleho octu
- 3/4 hrnčeka vody
- 1/4 hrnčeka ryžového octu (alebo menej bieleho octu)
- 1/4 hrnčeka cukru
- 2 ČL soli
Postup prípravy
- Cuketu si nakrájame na rovnomerné plátky, najlepšie je cuketu nastrúhať, aby mali jednotlivé plátky rovnakú hrúbku.
- Nakrájame na plátky šalotku a spolu s cuketou vložíme do misky s lyžicou soli a necháme 2 hodiny alebo cez noc odkvapkať v cedníku alebo sitku nad miskou. Utrieme papierovou utierkou do sucha.
- Pripravíme si nálev: V malom hrnci privedieme do varu biely vínny ocot, vodu, ryžový vínny ocot, cukor a soľ a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Hotový nálev necháme mierne vychladnúť.
- Do každej nádoby ( 100 – 120 ml) pridáme asi polievkovú lyžicu čerstvého kôpru, čajovú lyžičku horčičných semienok, 1/2 ČL korenia, niekoľko plátkov čili papričky a nakrájané strúčiky cesnaku. Potom navrstvíme tekvicu a cibuľu do pohárov a zalejeme nálevom.
- Zatlačíme, utesníme a necháme v chladničke vychladnúť.
- Môžeme servírovať ako prílohu alebo na sendvičoch či v hamburgeroch.