Doprajte si cuketu v akékoľvek ročné obdobie. Zaváraná strúhaná cuketa sa pripravuje veľmi rýchlo a jednoducho. Za 30 minút máte hotovo a cuketu môžete neskôr použiť ako prílohu k hamburgerom, sendvičom, alebo kedykoľvek, keď vám na ňu príde chuť.

Ingrediencie

  • Cuketa podľa veľkosti pohárov 
  • 1 šalotka 
  • 1 lyžica soli 
  • 1 strúčik cesnaku,  
  • čerstvý kôpor 
  • 1 ČL horčičných semienok 
  • 1/2 ČL celého korenia  
  • 1 malá červená čili 

Nálev 

  • 1/2 hrnčeka bieleho octu 
  • 3/4 hrnčeka vody 
  • 1/4 hrnčeka ryžového octu (alebo menej bieleho octu) 
  • 1/4 hrnčeka cukru 
  • 2 ČL soli 

Postup prípravy

  1. Cuketu si nakrájame na rovnomerné plátky, najlepšie je cuketu nastrúhať, aby mali jednotlivé plátky rovnakú hrúbku. 
  2. Nakrájame na plátky šalotku a spolu s cuketou vložíme do misky s lyžicou soli a necháme 2 hodiny alebo cez noc odkvapkať v cedníku alebo sitku nad miskou. Utrieme papierovou utierkou do sucha. 
  3. Pripravíme si nálev: V malom hrnci privedieme do varu biely vínny ocot, vodu, ryžový vínny ocot, cukor a soľ a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Hotový nálev necháme mierne vychladnúť. 
  4. Do každej nádoby ( 100 – 120 ml) pridáme asi polievkovú lyžicu čerstvého kôpru, čajovú lyžičku horčičných semienok, 1/2 ČL korenia, niekoľko plátkov čili papričky a nakrájané strúčiky cesnaku. Potom navrstvíme tekvicu a cibuľu do pohárov a zalejeme nálevom. 
  5. Zatlačíme, utesníme a necháme v chladničke vychladnúť.  
  6. Môžeme servírovať ako prílohu alebo na sendvičoch či v hamburgeroch.