Preskočiť na obsah

Zavárané broskyne, recept na broskyňový kompót

Zavárané broskyne sú osviežujúci a lahodný spôsob, ako zachytiť sladkú chuť leta a uchovať ju aj počas chladnejších mesiacov. Tento recept ponúka jednoduchý a overený spôsob, ako pripraviť chutný broskyňový kompót, ktorý môže byť samostatným dezertom, prísadou do rôznych jedál alebo dokonca darčekom pre vašich blízkych.

REKLAMA

Recept na zavárané broskyne vám umožňuje vychutnať si čerstvé chute leta aj po sezóne. Zrelé a šťavnaté broskyne sa stávajú hlavnou zložkou tohto dezertu, ktorý je ideálny na osvieženie v horúcich letných dňoch, ale rovnako dobre sa hodí aj na zimné večery, keď túžite po sladkom potešení.

Recept na broskyňový kompót je navrhnutý tak, aby bol pre vás čo najjednoduchší a najrýchlejší. Sú len niektoré základné kroky, ktoré spočívajú v umytí a nakrájaní broskýň, varení vody s cukrom a pridávaním aromatických prísad.

Zavárané broskyne sú skutočne flexibilný recept. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi broskýň, čo vám umožní dosiahnuť rôzne úrovne sladkosti a chuti. Okrem toho môžete pridávať koreniny ako škoricu alebo vanilku, pre extra vrstvu arómy. Vylepšiť chuť môžete aj pridaním citrónovej šťavy alebo kôry, ktorá dodá kompótu sviežu a jemnú kyslosť.

Broskyňový kompót je univerzálnym pokrmom, ktorý môže byť podávaný rôznymi spôsobmi. Môžete ho jesť samostatne ako osviežujúci dezert, pridať ho k jogurtu, obľúbeným cereáliám alebo ovseným vločkám, prípadne použiť ako náplň do palaciniek, koláčov alebo zákuskov. Jeho flexibilita ho robí ideálnym na rôzne príležitosti od rodinných večierkov po neformálne stretnutia s priateľmi.

Jednou z veľkých výhod broskyňového kompótu je jeho schopnosť dlhodobej trvanlivosti. Po pripravení ho môžete uskladniť v sterilizovaných sklenených nádobách v chladničke. Týmto spôsobom môžete mať čerstvú letnú chuť kedykoľvek počas roka.

Broskyňový kompót je nielen lahodný, ale aj flexibilný recept, ktorý vám umožní uchovať si chuť leta na dlhú dobu. Jeho jednoduchá príprava a možnosti prispôsobenia robia z tohto dezertu skutočný klenot na vašom jedálnom lístku.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na zavárané broskyne

[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy zaváraných broskýň

Sterilizácia pohárov

Poháre a viečka sterilizujte v horúcej vode alebo v rúre pred naplnením. Na sterilizáciu je vhodná aj umývačka riadu.

REKLAMA

Príprava sirupu

Do hrnca dajte vodu, cukor a prípadné voliteľné koreniny či vanilku. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Plnenie pohárov

Broskyne umyte, ak chcete ošúpte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstku. Sterilizované poháre naplňte pripravenými broskyňemi reznou stranou nadol. Potom ich zalejte pripraveným sirupom asi 1 cm od okraja.

Uzavretie a skladovanie

Uzavrite poháre a nechajte ich vychladnúť hore dnom. Po vychladnutí ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste. V prípade, ak ste poháre nesterilizovali, hotový kompót sterilizujte asi 20 minút pri 85°C.

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na zavárané broskyne

Najčastejšie otázky o zaváraných broskyniach

Môžem použiť aj iné druhy broskýň?

Samozrejme, môžete použiť rôzne druhy broskýň pre rôzne chuťové nuansy.

Môžem pridať do kompótu aj iné prísady?

Áno, môžete experimentovať s pridaním korenín ako škoricu, vanilku alebo klinčeky pre bohatšiu arómu. Taktiež môžete pridať trochu citrónovej šťavy alebo kôry pre osvieženie chuti. Okrem toho môžete siahnuť aj po bylinkách ano napríklad rozmarín či levanduľa.

Môžem použiť aj iné druhy cukru?

Áno, namiesto kryštálového cukru môžete experimentovať s inými druhmi cukru, ako trstinový cukor alebo hnedý cukor, pre rôzne odtiene chutí. Môžete použiť aj iné druhy sladidla ako napríklad med, javorový sirup alebo iné ale mali by ste si byť vedomí, že to môže zmeniť konečnú chuť a textúru kompótu.

Môžem použiť mrazené broskyne namiesto čerstvých?

Áno, môžete použiť mrazené broskyne ak čerstvé nie sú dostupné. V takom prípade ich stačí rozmraziť a pokračovať podľa receptu. Vhodnejšie sú však čerstvé.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie