Pripravte si chutnú hŕstkovú polievku rýchlo a jednoducho v pohodlí domova.
Ingrediencie
- 500 g zmesi strukovín na hŕstku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 3 zemiaky
- 1/3 zeleru
- 2 veľké cibule
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- rastlinný olej
- 2 ČL červená mletá paprika
- soľ
- celé čierne korenie,
- bobkový list
- sušený majorán
- petržlenová vňať
Postup
- Zmes strukovín si namočíme do studenej vody minimálne na tri hodiny, najlepšie cez noc. Vodu zlejeme a nalejeme novú cca 1, 5 l. Pridáme bobkový list, asi 4 guličky celého čierneho korenia a varíme do polomäkka.
- Potom pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu, zemiaky na kocky, petržlen, zeler a jednu celú cibuľu. Varíme, pokiaľ nebudú zemiaky, mrkva a strukoviny mäkké.
- Na panvici si osmažíme na rozohriatom oleji nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa z neho nezačne uvoľňovať vôňa. Na koniec pridáme červenú papriku, pár krát premiešame a odstavíme z ohňa.
- Cibuľovú zmes pridáme do polievky, dochutíme soľou, petržlenovou vňaťou, sušeným majoránom a varíme ešte 5 minút. Z polievky vyberieme celú cibuľu, aby sa nerozvarila, vyberieme bobkové listy a kto nemá rád, tak môže vybrať aj zeler a petržlen.
- Do polievky môžeme podľa chuti pridať aj klobásu alebo párky, ktorú restujeme na cibuľke a potom pridáme do polievky.