Lasagne sú typické talianske cestoviny, ktoré sa spoja s ostatnými ingredienciami a potom sa pečú v rúre. Výsledné zapečené cestoviny sa nakrájajú na štvorcové porcie a hneď podávajú. Vychutnajte si toto originálne talianske jedlo s cuketou a vyskúšajte náš jednoduchý recept.
Ingrediencie
- 1 kg cukety
- 1 cibuľa
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 1 PL paradajkovej pasty
- 1 plechovka drvených paradajok
- 200 g smotanový syr
- 100 ml mlieko
- kyslá smotana podľa chuti
- 150 g mozarella
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- mletá červená paprika
- oregano
- tymián
- petržlen
Postup
- Cuketu umyjeme a pozdĺžne nakrájame na plátky. Osolíme a necháme cca 30 minút postáť. Potom ich vysušíme papierovou utierkou a z oboch strán ugrilujeme na panvici s trochou olivového oleja.
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji do sklovita. Strúčiky cesnaku prelisujeme, restujeme asi 1 minútu, potom pridáme mleté mäso a opekáme. Keď sa mäso zafarbí, dochutíme soľou, korením a paprikou, pridáme 1 polievkovú lyžicu paradajkovej pasty, premiešame a minútku podusíme. Pridáme drvené paradajky a ochutíme oreganom, tymianom a podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Dusíme 10 minút na miernom ohni, na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
- Smotanový syr zmiešame s mliekom, primiešame aj kyslú smotanu podľa chuti. Dochutíme soľou, korením a trochou muškátového orieška.
- Zapekaciu misu vystelieme plátkami cukety, navrch natrieme pár lyžíc omáčky z mletého mäsa, vrstvu smotanovej omáčky a navrch plátky cukety. Pokračujte vo vrstvení, kým neminiete všetky ingrediencie. Vrchná vrstva by mala byť mletá paradajková omáčka. Vrch poriadne zasypeme nastrúhanou mozarellou.
- Cuketové lasagne pečieme v predhriatej rúre na 200 °C cca 30 minút do zlatista.