Vyskúšajte chutný recept na zdravé tekvicové lievance. Tekvica je vynikajúcim spoločníkom v kuchyni a tieto lievance sú skvelé ako sladká večera, alebo dezert na nedeľu poobede.
Ingrediencie
- 250 g tekvice ošúpanej, zbavenej semienok a nakrájanej na veľké kúsky
- 2 vajcia
- 3 PL trstinového cukru
- 25 g masla plus trochu na varenie
- 125 ml cmaru
- 200 g hladkej múky
- 2 a ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- olej
- zmrzlina na servírovanie alebo jogurt alebo crème fraîche
Postup
- Tekvicu zalejeme trochou vody a varíme na miernom ohni, kým nebude tekvica úplne mäkká. Následne scedíme a necháme úplne vychladnúť.
- Tekvicu roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme tyčovým mixérom, primiešame vajcia, cukor, rozpustené maslo, cmar, hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a so škoricou. Miešame, kým sa cesto nespojí.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme kúsok masla s olejom, pridáme pol naberačky cesta a pohybom panvice necháme rozliať cesto po celej panvici. Pečieme, kým nezačnú vznikať bublinky, potom otočíme a pečieme z druhej strany. Takýmto spôsobom spotrebujeme všetko cesto.
- Podávame so zmrzlinou, jogurtom alebo s crème fraîche.