Zemiaková polievka s medvedím cesnakom je populárna polievka, ktorá sa často pripravuje v období, keď medvedí cesnak začína rásť. Polievka sa zvykne variť z jemne nakrájaných zemiakov, cibule, cesnaku a základu z vývaru. Medvedí cesnak pridáva polievke charakteristickú vôňu a chuť.
Polievka sa zvykne podávať s kyslou smotanou alebo s opečeným chlebom. Okrem toho sa medvedí cesnak často používa aj ako dekorácia na vrchol polievky, čo dodáva jedlu estetický vzhľad. Polievka s medvedím cesnakom je populárna nielen v Slovenskej kuchyni, ale aj v kuchyniach iných krajín, kde rastie medvedí cesnak.
Recept Zemiaková polievka s medvedím cesnakom
Ingrediencie
- 100 g medvedieho cesnaku
- 450 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 PL masla
- 1 l kuracieho vývaru alebo zeleninového vývaru
- 75 ml smotany na šľahanie
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a nasekáme nadrobno.
- V hrnci si rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita asi 2 – 3 minúty. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a nasekaný medvedí cesnak. Restujeme asi 1 minútu. Prilejeme vývar, prikryjeme, privedieme do varu a na miernom ohni varíme, kým zemiaky nezmäknú (asi 15-20 minút).
- Keď sú zemiaky mäkké polievku rozmixujeme, prilejeme smotanu a nakoniec dochutíme soľou a korením.
- Vypneme a podávame posypané nasekanými listami medvedieho cesnaku.
Zemiaková polievka s medvedím cesnakom otázky a odpovede
Ako dlho vydrží zemiaková polievka s medvedím cesnakom v chladničke?
Polievka vydrží v chladničke asi 2-3 dni, ak je správne uskladnená v uzatvorenej nádobe. Odporúča sa ju konzumovať čerstvú.
Je zemiaková polievka s medvedím cesnakom zdravá?
Áno, zemiaková polievka s medvedím cesnakom môže byť zdravá, pretože obsahuje zdravé zložky, ako sú zemiaky, zelenina a bylinky. Medvedí cesnak má tiež antioxidantové a protizápalové účinky.
Dá sa zemiaková polievka s medvedím cesnakom zmraziť?
Áno, zemiaková polievka s medvedím cesnakom sa dá zmraziť. Odporúča sa ju zmraziť v porciách, aby sa dala ľahko ohriať. Pri ohrievaní treba pridať trochu vody alebo vývaru, pretože sa môže stať, že sa polievka stane príliš hustou po zmrazení a rozmrazení.