Preskočiť na obsah

Zemplínska mačanka, najlepší recept

Zemplínska mačanka - najlepší recept

Vyskúšajte recept na toto obľúbené ľudové jedlo, ktoré sa pripravuje hlavne na východe Slovenska. Táto výborná polievka patrí tiež k tradičnému štedrovečernému pokrmu.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na zemplínsku mačanku

  • 500 ml šťavy z kyslej kapusty 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • Voda  
  • Bobkový list  
  • Mleté čierne korenie  
  • Soľ 
  • 1 – 1,5 hrste sušených húb 
  • 20 g hladkej múky 
  • 20 g masla 
  • 1 cibuľa 

Postup prípravy zemplínskej mačanky

  1. Do misky dáme sušené huby a zalejeme ich vodou. Necháme ich 10 minút namočené, aby zmäkli.  
  2. Do hrnca dáme šťavu z kyslej kapusty. Ak je príliš kyslá, prilejeme vodu. Pridáme prelisovaný cesnak, čierne korenie, bobkový list a soľ. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni. Potom pridáme scedené huby a varíme 10 – 15 minút.  
  3. Z polievky trochu odoberieme, necháme vychladnúť a zahustíme múkou. Poriadne premiešame, aby nezostali z múky hrudky a potom ju vlejeme späť do polievky. Miešame a necháme prevariť, aby polievka mierne zhustla.  
  4. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Orestujeme do sklovita a touto zmesou polejeme polievku pred servírovaním.  
REKLAMA
13x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Zemplínska mačanka, najlepší recept”

  1. Pingback: Polievky na každý deň, 30 rýchlych receptov na polievky 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *